Kiskedvencünkre mindig oda kell figyelnünk, különösen a téli hónapokban. A téli hidegben a kerti kutyák és kinti macskák ivóvize gyakran befagy. Ha a víztükör felszínén képződő jég vékony, akkor az állat nyalással fel tudja azt olvasztani és vízhez jut. Ha azonban még hidegebb van és a jég vastag, akkor erre nincs lehetősége.

Nyilvánvalóan az ember napközben kicseréli a vizet, de kemény fagy esetén ez sem marad sokáig cseppfolyós állapotban, éjszaka pedig még hamarabb befagy. Ezért hosszas hideg időjárás esetén gyakran kell cserélni a vizet, esetleg enyhén langyosítani, melegebb vizet beleönteni is lehet, hogy később jegesedjen. De még ilyenkor is problémát jelent az éjszakai vízhiány, illetve napközben is, ha valaki dolgozik és csak délután vagy este ér haza.

Bár az állatok alkalmanként nagyobb mennyiségű víz elfogyasztásával részben pótolják a hiányt, a több napos kényszerű szomjazás veszélyes lehet, főleg akkor, ha száraz tápot kapnak. Ez ugyanis elvonja a vizet az emésztőrendszerből, és mire a kutya vagy macska később újra megszomjazik, már csak jeget talál. Hó evésével ösztönösen kiegészíthetik az állatok a vízszükségletet, de ha ez sincs, akkor egészségi problémák jelentkezhetnek, elsősorban a vesék károsodhatnak.

Sajnos amikor ez már tüneteket okoz (például étvágytalanság, hányás), akkor gyakran nagyon nehéz a gyógyítás, főleg az idősebb állatok esetében. Ezért az igazán kemény téli időszakban érdemes más, nem száraz eledelt adni az állatoknak (konzervek, levesek, nyers hús – kivéve sertés!), esetleg a szárazat beáztatni, amennyiben hajlandóak úgy is elfogyasztani.