Szilvalekvár sütőben?

Bizony abban! A sűrű, krémes, gyümölcsdarabos lekvár tartósítószer nélkül sem romlik meg hosszú ideig. A szilvalekvárt készítheted üstben, cukorral, cukor nélkül, ecettel, mindenhogyan nagyon zamatos lesz. Ha eddig még nem próbáltad, tedd a sütőbe, és fűszerezd fahéjjal.

Hozzávalók:

– 5 kg magozott szilva

– 75 dkg cukor

– 1 evőkanál őrölt fahéj

– 3 evőkanál 10%-os ecet

  Előkészítés

  A tökéletes szilvalekvárhoz fontos a minőségi alapanyag. Lehetőleg érett, egészséges gyümölcsöket válogass. Mosd meg alaposan a gyümölcsöket, magozd ki, és felezd el. Egy nagy, zománcos tepsit kenj ki három evőkanál ecettel. Rendezd bele a gyümölcsöt a vágott felével felfelé, és szórd rá a cukrot. Ne zsúfold bele a szilvát, ha túl sok, inkább rakd két tepsibe.

  Sütés:

  Tedd előmelegített sütőbe, és süsd 150 fokon. Ha levet enged, mérsékeld 100 fokra. Ha a fahéjat a vége felé adod a gyümölcshöz, sokkal intenzívebb lesz az íze. Közben óránként keverd át a masszát. Amikor már elég sűrűnek találod, vegyél ki belőle egy-két kanállal. Várd meg, amíg megdermed. Ha akkor megfelelő az állaga, kiveheted a sütőből. Ellenkező esetben süsd még tovább. Forrón töltsd sterilizált, felmelegített üvegekbe, majd zárd le szorosan a tetejüket. Állítsd fejre egy-két percre. Csomagold be takaróval, és hagyd a dunsztban kihűlni.

  Elkészítési idő a szilva milyenségétől, keménységétől függően: 1-5 óra

  Forrás: femina.hu