Ma a család gyerkőceit ünnepeljük.  A Gyermeknap megünneplése Törökországból ered. Az ünnepet először 1920. április 23-án tartották. Hazánkban az első – akkor még Gyermekhetet – 1931-ben tartották .

A gyermekek jólétéért való küzdés

Az ENSZ közgyűlése 1954-ben tett javaslatot az Egyetemes Gyermeknapra. Célja a világ gyermekeinek testvériségéről történő megemlékezés, a kölcsönös megértés, és a gyermekek jólétéért folytatott szakadatlan küzdelem. 

Magyarország május utolsó vasárnapján ünnepel.

Az idei kicsit más, mint a korábbiak

A pandémia, a koronavírus erre a napra is hatással volt. Most kicsit szolidabb az ünneplés és igazolvánnyal látogatható a nagy része. 

Mindenhol máshogy ünneplik

A Gyereknapot számos országban ünneplik, az ünnep időpontja általában június 1-je, amelyet 1925-ben, a genfi Gyermekjóléti Konferencián jelöltek ki. 
Japánban 1948 óta nemzeti ünnep és egyben munkaszüneti nap a gyermeknap, amit május 5-én tartanak. Érdekessége, hogy ezen a napon a családok papírsárkányokat reptetnek.

Indiában november 14-én van gyereknap, az ország első miniszterelnökének, Jawaharlal Nehru születésének évfordulóján.
Argentínában augusztus második vasárnapja a gyermeknap, Brazíliában október 12., Chilében augusztus első vasárnapja, Kolumbiában április utolsó hétvégéje, Peruban október 14, Mexikóban április 30-a, Kubában július harmadik vasárnapja a gyermekeké.

USA-ban George W. Bush elnök bejelentése nyomán június első vasárnapja a gyereknap.

Vidám gyereknapot 2021-ben!