Kezdőlap SZEKSZÁRD Szekszárd - Közélet

Bővültek a szekszárdi mentők

Új mentőautót kapott a szekszárdi mentőállomás. Az esetkocsit dr. Csató Gábor, az Országos mentőszolgálat főigazgatója május 27-én csütörtökön adta át. Mentőtiszt, mentő ápoló és mentőgépkocsi vezető teljesíthet rajta szolgálatot. Magas szintű defibrillátorral, speciális lélegeztetőgéppel, gyógyszeradagoló pumpákkal és szülés levezetéséhez szükséges eszközökkel is ellátták. A legmodernebb felszereltségű gépkocsi egy nagyszámú országos beszerzés részeként került Szekszárdra. Négy év alatt van már a városi mentőállomás gépkocsiparkjának átlagéletkora.

Nagy volt a mozgás az állomáson. A bajtársakon kívül fotósok, újságírók voltak kíváncsiak az új mentőautóra. Ez a szolgálat viszont nullától huszonnégy óráig tart. Az átadás előtt a mentősöket egy esethez riasztották. Ketten rögtön autóba is pattantak és száguldottak segíteni. dr. Csató Gábor is kiemelte:

"Az autók önmagukban nem érnének semmit, hogyha a bajtársaim nem lennének ilyen elhivatottak és nem hivatástudattal végeznék a munkájukat."

A főigazgató kiemelte a mentősök a koronavírus mindhárom hulláma alatt nyújtott teljesítményét, amikor nekik is tetőtől talpig beöltözve kellett, hogy életeket mentsenek. Mellette köszönetet mondott a kormánynak, illetve a térség országgyűlési képviselőjének, Horváth Istvánnak a források biztosításáért.

A képviselő Gyurkovics János alpolgármesterrel szintén jelen volt az átadón. Mindketten kifejezték hálájukat és köszönetüket a mentősöknek. Az országgyűlési képviselő elmondta, néhány évvel ezelőtt az volt a cél, hogy a szekszárdi autók átlagéletkora hét év alatt legyen. Az új mentőautóval ez a szám már négy alatt van.

"Jelen pillanatban hat ilyen autó szolgálja Szekszárd és környéke polgárait. A szekszárdi mentőállomás mintegy 150 000 ember egészségügyi-, illetve sürgősségi ellátására felügyel. Évente közel 8000 vonulása van az itteni mentősöknek."

– mondta el a képviselő. Hozzátette, a pandémia időszaka alatt a normál egészségügyi ellátás mellett kiemelt szerep jutott a koronavírussal kapcsolatos tesztekben, vizsgálatokban is. Az új mentőautónak tehát jó helye lesz, bár mindannyian azt kívánták, hogy minél kevesebbszer kelljen használni.

Köszönjük, hogy értünk vagytok!