Olimpiai bronz- valamint Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes, ifjúsági olimpiai bajnok magyar úszónk, Kenderesi Tamás neve már nem ismeretlen Magyarországon. A Szekszárdhoz közeli, Tolna megyei Aparhantról származó úszó egyik öccse a judo sportágban jeleskedik, nem is akárhogyan.

Kenderesi Péter, a judos

Bár szüleik mindhárom fiukat levitték az uszodába, Péter nem élvezte annyira az órákat.

„Amikor kicsi voltam, nekem is meg kellett tanulnom úszni, ezt a szüleim szerették volna, de nagyon monotonnak éreztem, szinte már bealtatott. A küzdősportok viszont kifejezetten érdekeltek, és amikor 2015-ben Pécsre költöztünk, lehetőségem volt eldönteni, hogy egy kosárlabda- vagy dzsúdóedzést nézek meg. Utóbbit választottam, és rögtön megszerettem, mert annyi mindenre kell odafigyelni benne. Cselgáncsban nincs két ugyanolyan mérkőzés, ezáltal izgalmas és életem végéig fejlődhetek benne, hiszen annyi dobás van, hogy az összeset nem is lehet megtanulni.” – magyarázza Kenderesi Péter, hogy miért a tatamit választotta. A szakértők fényes jövőt jósolnak neki a sportágban.

Három évvel idősebbekkel is elbír

Kersics Antal, a PVSK dzsúdószakosztályának vezetője szerint elképesztően alázatos a sportága iránt, ezért fog szép sikereket elérni.

„Fontos, hogy nagyon jól irányítható. Mindig arra a célra koncentrál, amelyikre kérem. Márpedig én nem szeretem, amikor valaki nagyon a távolba beszél. Péter sokat dolgozott az eddigi sikereiért, amelyek nem lebecsülendők, viszont még rengeteg próbatétel áll előtte. A korosztályos világ- és Európa-bajnokságok nagyon fontos állomások.”

A PVSK sportolója legutóbb Horvátországban bizonyított

A horvátországi Porecben zajló Ifjúsági Európa-bajnokságon Kenderesi Péter (90 kg) magabiztos teljesítménnyel a döntőig jutott, amelyben végül alulmaradt riválisával szemben, így a dobogó második fokára állhatott fel.

„Nagyon büszkék vagyunk Péterre tisztességesen küzdött, nem sokon múlt, hogy aranyérmes legyen. Peti lényegében az idén lépett igazán ki a nemzetközi porondra, áprilisban Teplicében Európa-kupát nyert, májusban, Bukarestben ezüstérmet szerzett.” – nyilatkozta Kersics Antal.

Péter így értékelte a versenyt: „Örülök a második helynek! Alaposan kielemeztük az ellenfeleinket, és akár az arany is benne lehetett volna. A döntőnek voltak olyan momentumai, amit a magam javára tudtam volna fordítani. De nagyon fontos ez az eredmény a pályafutásom szempontjából, elégedett vagyok, és megyek tovább ezen az úton.”

Képek: pecsaktual.hu