Kezdőlap ALISCA Alisca - Gazdaság

Civil szervezetek, közeleg a határidő

A civil szervezeteknek kell most nyilatkozniuk, hogy megkapták a 2019-es egy százalékos felajánlásokat. Ha elkésnek, jövőre elesnek a támogatásoktól. A határidő hónap vége, azaz a jövő hét. A NAV elektronikus levélben többször felhívta rá a figyelmet. Legutóbb májusban két alkalommal.

"A 19KOZ közleményben mindazon szja 1 százalékos összeg felhasználását jelölni kell, amit a NAV 2019. január 1-jétől 2019. december 31-ig kiutalt a kedvezményezettnek, illetve amit a kedvezményezett a 18KOZ közleményében tartalékolt. A közleményt május 31-ig, elektronikus úton kell elküldeni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak."

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal hozzáteszi, az a civil szervezet sem részesül támogatásban, aki hibás adatokat közöl. A hivatal erre is külön figyelmeztet. A javítás hiánya szintén a támogatás megvonását eredményezi.

Mi történik, ha a szervezet jogutód nélkül szűnik meg vagy nem szeretné megkapni a felajánlásokat?

A NAV-nak mindenkét esetre van válasza. Jogutód nélküli megszűnés esetén szintén a 19KOZ közleményben nyilatkozhatnak a szervezetek. A 2019-es évben kapott felajánlásokat egy másik, a 21MKOZ bizonylaton küldhetik el. A következő esetben, ha a civil szervezet nem szeretné felhasználni a támogatásokat, jelölniük kell a fel nem használt támogatásokat és egyidejűleg visszafizetni.