0:00
/
Czirok Róbert nem csak issza a kávét, fest is vele!

Március 4-én, pénteken nyitotta meg kapuit Czirok Róbert kávéfestményeinek tárlata a Babits Mihály Kulturális Központ Bakta Galériájában.

Czirok Róbert borral és kávéval festi képeit

Gyerekkora óta sokat rajzol és már akkor érezte, hogy ez lesz az ő útja felnőttként is. Egy baráti iszogatás alkalmával, amikor az asztalra helyezett papíron sajátos nyomott hagyott a bor, Róbert ötletelni kezdett hogyan lehetne ebből képet készíteni. Sajátos eljárással kinyerte a vörösborokból azt az üledékes anyagot, ami végül a festési technikájának alapanyaga lett.

Állandó kiállításai vannak

A világon az elsők között kezdett vörösborral festeni, a speciális technikáját teljesen egyedül fejlesztette ki, képeihez csakis szekszárdi borokat használ. Sajátos módszerét azóta hungarikummá terjesztették elő. Vörösborral készült alkotásai állandó tárlaton tekinthetők meg a Garay Élménypincében, a Vesztergombi Pincében és az Apponyi Kiskastélyban is.

Kávészakember hatására próbálta ki a kávét

„Tóth Sándor baristabajnok és kávészakember jóbarátom, és már annyiszor mondta, hogy ki kellene próbálnom a kávét is mint festéket, hogy végül beadtam a derekam, és a születésnapjára megleptem egy róla készült kávéportréval.” -mesélte az alkotó. A festmény akkora siker lett, hogy azóta már kiállításokat is szerveztek kávéházakban az egyedi kávéképeiből.

The DARK SIDE – A SÖTÉT OLDAL

A Vinorell borfestményeiről és Zaccart fantázianevű kávéfestményeiről már jól ismert Czirok Róbert Star Wars tematikájú, egyedi kávéfestményeinek kiállítása nyílt meg pár nappal ezelőtt. A képeken a mozifilmből jól ismert szereplők elevenednek meg és előtűnnek a film egyes jelenetei, mindez a kávé sötét tónusának köszönhetően.

A kiállítást Berlinger Attila, a Babits Mihály Kulturális Központ ügyvezető igazgatója ajánlotta a jelenlévőknek: „Robi városunk különleges egyénisége már évtizedek óta, nagyon büszkék vagyunk rá. Szekszárdi alkotóként szekszárdi vörösborral készíti festményeit, ezáltal vörösborainkat különleges módon népszerűsíti. Az, hogy még a kávét is a maga sajátos színeiben és variációiban képes felhasználni egészen egyedi dolog”

Miért pont a STAR WARS?

Róbertnek nem ez a téma az első, melyet papírra vetett a kávé sűrítményével, de már egészen kiskora óta szerette a Csillagok Háborúja szereplőit, a filmtörténet klasszikus sorozata meghatározta gyerekkorát: „Régen, ha filmet akartunk látni, csak moziban tehettük és ezekért a filmekért mindenki rajongott. Az általános iskolában már emlékezetből is képes voltam akár Darth Vader-t is megrajzolni, miután már rengetegszer megtörtént előtte. Miután valaki látta egy kiállításomat költőkről, írókról, megkérdezte, miért nem csinálok inkább a Star Warsról egy sorozatot. Tényleg! Miért ne? Válaszoltam.”

A kiállítás, mely a Star Wars klasszikus sorozatának szereplőit sorakoztatja fel, 2022. március 30-ig tekinthető meg a Babits Mihály Kulturális Központ Bakta Galériájában. A belépés díjtalan.