Tolna megye több néptánccsoportja is részt vettek a Fülöp Ferenc Hagyományőrző Szóló- és Párostánc Versenyen, amelyet Bagon rendeztek meg a közelmúltban.

Négy megyei egyesület versenyzett

Az országos versenyen megyénk hagyományőrző néptánccsoportjai közül a Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület, a decsi Csillagrózsa Hagyományőrző Néptáncegyüttes, a Hőgyészi Székely Kör Bokréta Néptánccsoport és a Sárpilisi Gerlice Madár Hagyományőrző Néptánc Egyesület vett részt.

A saját tájegységről kellett tánccal készülni

Ötvenegy szóló- és páros táncos vett részt a rendezvényen április 30-án Bagon összesen harminckét egyesülettől. Versenyzőinknek saját tájegységük hagyományait kellett improvizálva bemutatniuk. Idén három korcsoportban is meghirdették a versenyt, ami újdonságnak számított. Gyermek korosztályban a 10–14 évesek között, ifjúsági korosztályban a 15–21 évesek között és felnőtt kategóriában 22–80 éves kor között hirdették meg a lehetőséget.

Megyénk táncosai díjat is hazahozhattak

Fülöp Ferenc díjat kapott a decsi Csillagrózsa Hagyományőrző Egyesület két tagja: Baumann Jusztina, az egyesület tánccsoportjának vezetője és Orsós Éva, az egyesület néptáncosa. Páros kategóriában nyertek díjat. Sárközi lassú és friss csárdást táncoltak. Dr. Fazekas Attila szóló kategóriában indult sárközi verbunkkal, az ifjúsági kategóriában pedig egy decsi páros, Farkas Patrik és Végh Lola szerepeltek. A szövetség döntése alapján az ifjúsági kategórában nem kerültek díjak kiosztásra.