Dízel autód van, akkor ez bosszantani fog

Ha elfogy az AdBlue adalékanyag, sok dízel autó leállhat

Európában vészesen elfogyott a dízel autókhoz használt adalékanyag, az AdBlue. Az újabb dízelautók, furgonok és kamionok már mind használnak adalékanyagot a károsanyag mérséklésére, szelektív katalitikus reakció során szinte teljes mértékben vízgőzzé és ártalmatlan nitrogénné alakítja a kipufogógázban található, ártalmas nitrogén-oxidot, enélkül ezek képtelenek teljesíteni a rájuk vonatkozó emissziós előírást.  Ha az AdBlue kifogy – ezt ugyanúgy tankolni kell, mint az üzemanyagot, és van egy külön tartálya – akkor a jármű kétszer jelez, majd addig nem is indul, amíg fel nem töltik, az elektronika letilt.

Az adalékanyagot gyártó üzemek a földgáz világpiaci árának drágulása miatt korlátozták, vagy le is állították a termelést és nem fogadnak új megrendeléseket.

A legnagyobb gyártó Duslo cég Szlovákiában található, Vágsellyén, az ottani gazdasági miniszter jelezte, hogy az Állami Tartalékalap 500 ezer liter AdBlue-t fog felvásárolni, és nem engedik exportálni.

Ezzel nehéz helyzetbe hozzák azokat az országokat, ahol nem tudnak eleget vagy egyáltalán gyártani.

Ha az AdBlue hiánycikk lesz, az ára drasztikusan emelkedni fog, ami minden termék árát is emeli, amelyet közúton szállítanak, ha pedig tényleg elfogy, leáll a teljes áruszállítás.