Kezdőlap SZEKSZÁRD Szekszárd - Közélet

Dolgoztak a gázágyuk éjszaka, a szekszárdi önkormányzat is lépett

Szekszárd központjában is hallható dörrénesek törték meg a csendet valamivel éjfél után. Korábban kiderült, hogy a zajt hangágyúk okozzák. A gazdák így próbálják távol tartani a vadakat a földben lévő vetéstől. A városlakókat állítólag zavarja, hogy nem tudnak éjszaka pihenni, emiatt többen panasszal éltek. Szekszárd város önkormányzata próbál tenni az ügyben.

Így vélekedik néhány megkérdezett szekszárdi

"Fent a Zöldkert utcában lakom és nem hallottam a durrogtatásokat."

Mondta egy középkorú hölgy. Az Újvárosban már hallani.

"Engem nem zavar, de én is hallottam a durrogtatásokat. Az Újvárosban lakom."

A szintén szépkorú asszony hozzátette, északi-déli fekvésű lakásban él. A városban lakók igaz, hogy hallják a kéretlen zajokat, mindeközben a tapasztalat azt mutatja, inkább a város külterületén, a családi házas övezetben jelent problémát. A következő úrnál pontosan ezek a körülmények.

"Hallom, zavaró végül is. Keleti fekvésű a hálószoba és éjszaka zavaró, mert ugye egyébként is csend van és ilyenkor fokozatosan hallani."

Tenni akarnak, viszont gátat vetni nem tudnak, mivel nincs az ügyben hatáskörük

Közleményben számoltak be, hogy felvették a kapcsolatot a környék egyik vadász társaságával, aminek köszönhetően sikerült egy gázágyút működtető gazdát is elérni. Az érintettek között a párbeszéd elindult annak érdekében, hogy a vadászok növeljék éjszakai jelenlétüket. Az gázágyút működtető gazda megígérte, más módot keres és a jövőben mellőzni fogja az eszköz használatát.

A törvény szerint megtehetik

Kiderült, hogy nem szükséges engedély a gázágyúk beszerzéséhez és használatához, sőt, a földtulajdonos mindent megtehet a vadkár elhárítására. Ugyanakkor ez addig igaz, amíg egyéb jogszabályba nem ütközik. Ebből adódóan a gázágyú akkor használható, ha bizonyos zajvédelmi határértéknek megfelel és itt jön a baj. A Kormányhivatal Környezetvédelmi Osztályának tavalyi tapasztalata azt mutatja, hogy a gazdák általában addig próbálkoznak, amíg nem figyelmeztetik őket.

Illusztráció: unsplash.com