Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Jövőre jöhetnek az új rendszámok?

Vészesen fogynak a betűk a magyar rendszámokon, így lassan aktuálissá válik, hogy újabb formátumot találjanak ki. 

A vezess.hu információi szerint 2022 májusban lép hatályba a törvény, így jövőre már kiadhatják az új formátumú rendszámokat. 

Így néznek majd ki 

A jelenlegi rendszámok, három betű és három szám kombinációjából állnak. A Magyar Autóklub újságjában nemrég megjelent, hogy milyen lehet az új formátum. Bár ez még nem egy végleges terv, de az elképzelés szerint bővül a betűk száma és a magyar címer is felkerül a táblára. 

A veteránok is újat kapnak 

Az autós újság azt írja a veterán rendszámok száma is már a végét járja, így azok is új köntösben díszítik majd a régi autókat. Ez is négy betűből és három számból áll majd össze, valahogy így: 

1990- óta használt rendszámok változhatnak jövőre meg

A jelenlegi rendszámformátum használata 1990 augusztusában kezdődött, hivatalosan az első ilyen rendszám az AAB-001-es volt. A rendszámtábla bal felső részén egy piros-fehér-zöld zászló, alatta pedig egy domború H betű volt található. A 2004. májusától azonban, mióta az ország csatlakozott az Európai Unióhoz a tábla bal oldalán már egy kék alapon az Unió 12 csillagos emblémája és alatta a fehér színű, sima felületű nemzetközi autójel található. Jelenleg egyébként már jól az abc végén járunk , hiszen, már csak a T,V és Z betűs sorozatok vannak hátra.