Drónok és csúcsmodern technológia segítené a szúnyogírtást

  A hagyományos légi szúnyogírtást egyelőre nem helyettesíthetik, nehezen megközelíthető helyeken viszont jól alkalmazhatók gyérítésre a drónok. A Béla király téri tájékoztatóra négy drónját is elhozta a spanyol Lokímica Laboratories nevű cég. Sajnos a magyar jogszabályok értelmében engedély nélkül nem szállhattak fel, azért a bemutatott drónok és mögöttük álló pilótáik így is meggyőző látványt nyújtottak.

  A négyféle szárnyas mérettől függően használható a szúnyogok által sűrűn lakott területek, gócpontok feltérképezésére és írtására. Eltérő szenzorok és kamerák szerelhetők rájuk. Segítségükkel akár olyan képek készíthetők, amik az emberi szem által látott tartományon kívül esnek. A lehetőségek száma a felhasználás módjától függ. A lopakodó vadászrepülőre emlékeztető úgynevezett merevszárnyú drón képes nagy távolságokat rövid idő alatt megtenni. Ezáltal lehetőség nyílik egy tágabb összképet kapni egy átfogóbb területről. Nagyobb társai képesek sok ideig lebegni egy helyben, miközben a számtalan szenzorral és kamerával a legtöbb információt gyűjtik össze az alattuk lévő környezetből. A Lokímica cége volt az első Spanyolországban, ami drónokkal kezdte kezelni a klímaváltozásnak köszönhetően egyre súlyosbodó szúnyog problémát.

  Az eszköz mögött ott a módszer

  Környezetbarát, valódi biológiai alapú szúnyogírtási módszert szeretnének nálunk meghonosítani – mondta Kőszegi Dániel, a Lokímica Magyarország Kft. ügyvezetője és Magyar Szúnyogirtók Országos Szövetségének elnöke.

  "Járunk rendszeresen külföldre tanulni, mivel Magyarországon ez a technika még gyerekcipőben jár."

  Felvették a kapcsolatot az Európai Szúnyogírtók Szövetségének elnökével, aki egyben a spanyol cég egyik vezető biológusa. Innen jött az együttműködés. A spanyolok már 25 éve foglalkoznak biológiai szúnyoggyérítéssel. Több magyar várossal szerződésben állnak – mondta a szakember. Hozzátette, egyelőre a tenyésztőhelyek feltérképezése zajlik. Nem titkolta, hogy a teljes folyamat hosszú időt vesz igénybe, nincs egyik napról a másikra eredmény.

  A cél a megelőzés és a környezettudatos gyérítés

  A kémiai szúnyogírtás nem kíméli a környezetet és a többi szúnyognagyságú rovart is elpusztítja. A biológiai nem. A cég módszere tehát azért hatékonyabb, mert a gócpontok feltérképzése után a szúnyogokat még lárva állapotukban elpusztítja. Amire a sokrétű felhasználhatóságú drón a legalkalmasabb eszköz.