Kihirdették a villámfilmes játék végeredményét. 

A gödöllői Lightning Pictures, Gaia című filmjével és a chicagói filmes Kevin Lucero Less által készített STOP kapta a hétvégén megrendezett Forgass a Földért/Shoot4Earth 24 órás filmkészítő játék hazai és nemzetközi fődíját. 

A világjáték már több éve tartja lázban a filmeseket

A magyar kezdeményezésű filmkészítő világjáték – mely tavaly elnyerte a világ legjobb rövidfilmes produkciónak járó díjat – célja, hogy a film tudatformáló eszközeivel hívja fel a figyelmet a fogyasztói szokások megváltoztatásának szükségességére, a mindennapi életvitel során.

A regisztráltak száma bőven száz felett volt az idei játékban is. A döntőbe 24 alkotás került, ahol a nemzetközi mezőny mellett a zsűri tagjai külön értékelték a magyar diaszpórából illetve Magyarországról érkezett filmeket is.

Az idei verseny fővédnöke Dr. Szili Katalin Miniszterelnöki megbízott, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegyetem kuratóriumi tagja, a zöld egyetem programok vezetője volt. A verseny védnökei Prof. Dr. Szécsi Gábor a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar dékánja és Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke voltak.

„A fenntarthatóság és természeti környezetünk védelme kiemelten fontos számunkra, döntésünkben igyekszünk ezt a szempontot érvényre juttatni”

fogalmazott Horváth Péter János. 

„A versenyre szinte az egész világról érkeztek filmek. Érkeztek alkotások a Fülöp-szigetekről, Ausztráliából és Indonéziából is, képviseltette magát Európa több országa és szinte az egész Amerikai Egyesült Államok. A videókészítők között nagy számban képviseltette magát a 11-12 éves korosztály, akik már összenőttek a mobiltelefonok és az internet használatával és szívesen készítenek rövidfilmeket”

– sorolta Kindl Gábor fesztiváligazgató, kink nevéhez fűződik a játék. 


Dr. Szalóki Szilvia a MEKH elnökhelyettese az ünnepélyes eredményhirdetésre küldött videóüzenetében hangsúlyozta, hogy 

„a környezettudatos gondolkodás olyan szemlélet, amely minden nap, minden döntésünket meghatározza: egyfajta belülről fakadó és önként vállalt felelősség. A  filmmaraton egy olyan egyedülálló kezdeményezés, amely túlmutat önmagán és a művészet tudatformáló eszközeivel hívja fel a figyelmet Földünk megismételhetetlen létére.”

 A    Kevin Lucero Less mobiltelefonnal készült, a műanyagszennyezésről szóló, egysnittes filmjét Jíri Menzel-emlékdíjjal és a legjobb eredeti zene díjával is elismerték.