A januári szezonális alapanyagok között megtalálhatóak a gyökérzöldségek képviselői, mint például a zeller vagy a pasztinák.

A zellergumó 91%-a víz, B1-, B2-, B3-, C-, E- vitamint, folsavat, biotint és az ásványi anyagok közül káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot, nátriumot, cinket és 5,4 g/ 100 g élelmi rostot tartalmaz. Magyarországon a napi ajánlott rostbevitel 25-35 g/nap, például 200 g zellergumó főzelék vagy grillezett formában elfogyasztva fedezi a napi minimális rostbevitel 43%-át. Fontos megjegyezni, hogy tartalmaz oxálsavat ( 620 mg/ 10 g), ezért epe- és vesekőképződésre hajlamos egyéneknél nem árt az óvatosság, ugyanis a kőképződést fokozhatja.Fogyaszthatjuk levesként, grillezve, püré és főzelék formájában.

A pasztinák vagy népiesen paszternák C-, E- vitamint, folsavat, niacint és az ásványi anyagok közül káliumot, kalciumot, foszfort, nátriumot, vasat, cinket és 4,9 g/ 100 g élelmi rostot tartalmaz. A zellert és petrezselyemgyökeret kiválóan helyettesíti. Fogyaszthatjuk püré, főzelék, illetve levesek alapanyagaként.

Készíthetünk például egy fantasztikus zellerkrémlevest! Nézzük a receptet:

Hozzávalók:

  • 1 db nagyobb zellergumó
  • 2 db burgonya
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • olaj
  • só, bors
  • zöldségalaplé

Elkészítés:

  • A zöldségeket megtisztítjuk, majd kockára vágjuk.
  • Kevés olajon átfuttatjuk őket, majd felöntjük a zöldségalaplével és készre főzzük.
  • Amikor megfőttek a zöldségek akkor összeturmixoljuk és pirított tökmaggal tálaljuk.