Kezdőlap LIFE MAGAZIN Család-gyerek

Együtt az újévi fogadalmakat is könnyebb betartani

Kidobtátok a pezsgősüvegeket, a gyerekek újra barátaikkal lehetnek, már megittad az év első kávéját a kollégákkal, szóval az élet kezd visszatérni a normális kerékvágásba. Ja, és persze mindenkit csak egy dolog érdekel: “mi az újévi fogadalmad?”

Vannak, akik imádják ezt a hagyományt, minden januárban újabb célt tűznek ki maguk elé. Mások azt állítják, hogy ez időpocsékolás, mert a legtöbb fogadalom pár nap alatt értelmét veszti, meghiúsul.

Pedig újévkor extramotiváltak vagyunk, hiszen lapozhatunk egyet és átléphetünk a múlt kudarcain. Ilyenkor a családok is úgy érzik, hogy közösen bármit elérhetnek, szóval érdemes még ilyenkor összeszedni a família apraját-nagyját, és meglovagolni a motivációt, hogy idén kipihentebbek és egészségesebbek legyünk. Van pár tippünk, hogy idén hogy tartsd magad és a családot a fogadalomhoz.

Büntetési záradék.

Kicsit furán hangzik, de csodákra képes. A lényeg, hogy ne tartsátok titokban, mi volt az újévi fogadalmatok, osszátok meg a család minden tagjával, akár a közösségi médiában is elhenceghetsz vele. Így, ha mégis úgy döntenél, hogy feladod, ott lesz a lelkiismereted hangja mellett azok segítsége is, akik bíznak benned. Egy kis idő után ez inkább áldás, mint átok.

Apró lépések.

Próbáljunk meg minél kisebb részekre bontani a nagy álmot! Ahogy sorra érjük el a mérföldköveket, úgy nő majd folyamatosan az önbizalmunk, és a nehezebb részek később már meg sem kottyannak.

Ismerd el magad, de dicsérj meg másokat is!

Mindig tudatosítsuk magunkban és a család többi tagjában is, hogy milyen részsikereket értünk el. Egy családtag dicsérő szavai bizony alaposat löknek a cél elérése felé.

Tegyük szórakoztatóvá!

Kutatások kimutatták, hogy a hatékonyságra való összpontosítás az, ami megbonyolítja az utat, amit inkább élvezni kéne a cél eléréséig. Könnyebb kitartani, ha örömüket leljük az edzésekben, vagy élvezzük a tanulást. Ez tulajdonképpen a legfontosabb az újévi fogadalom eléréséhez. Ha szórakoztatóbbá akarjuk tenni az utat, akkor érdemes pár bűnös élvezetet is megengedni magunknak. Sokan a futógépen nézik meg a kedvenc műsorukat, vagy egy finom kávékülönlegességgel dobják fel a tanulást. Egy kis kísértés nem árt. Sőt, kifejezetten jól jön, ha éppen készülsz feladni az újévi fogalmad.