Svájci termesztők és növényvédők évek óta hagymaolaj kivonattal védekeznek, és biztató eredményeket értek el a sárgarépa-legyek ellen. A tömény hagymaillat legalább hat héten keresztül távol tartja a kártevőket.

Eddig csak kémiai szerekkel tudtak védekezni

Az ilyen legyek különösen súlyos károkat képesek okozni, mivel a lárváik lyukakat fúrnak a répa gyökerébe, ami miatt a növény rothadásnak indul, és eladhatatlanná válik. A répalegyek ellen eddig kémiai szerekkel védekeztek, amelyek azonban a méhekre is károsan hatottak, ezért a környezetvédők azok betiltását kezdeményezik, a nagy termelők viszont folyamatosan keresik a jobb megoldásokat. Ezek egyike lehet a hagymaolaj, amely nem pusztítja el, de elriasztja a legyeket.

Már van egy speciális gép, amely segít

Svájci mérnökök a hagymaolaj koncentrátum kipermetezésére egy speciális gépet szerkesztettek, amely tömény hagymaillatot áraszt a répavetés fölé, és azzal legalább hat héten keresztül távol tartja a kártevőket.

A vöröshagyma kártevő-űző hatása közismert, ezért gyakorlatilag csaknem ugyanezt a hatást lehet elérni a sárgarépa sorok közé hagymasorok ültetésével is.

 

Kép: pixabay.com