Szerinted szabályos vagy nem? Többek között ilyen kérdésekre is készülnek a szakemberek a Társasházak Napja eseményen.

A személyes találkozó helyett marad az online tér

Ahogy az elmúlt évben, idén is online módon lehet feltenni a kérdéseket. A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szekszárdi, Dombóvári és Paksi Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági munkatársai november 24-26-ig telefonon és a digitális térben állnak a társasház lakóközösségeinek képviselői, adott esetben lakói rendelkezésére. Vagyis amit nem tudsz, most nyugodtan kérdezd meg. Erre persze az év más időszakában is van lehetőséged, de most pont erről szól e pár nap. 

Hol tölthető az elektromos roller? Használható-e vagyonvédelmi rács a folyosón, ha utána több lakás van? Tehetsz-e virágot a lépcsőházba? Tárolhatom-e a család kerékpárjait a folyosón?

Ilyen és ehhez hasonló kérdések nagyon is befolyásolják egy lakóközösség életét. A legegyszerűbb például, ha tűz van, van-e menekülési útvonal? Vagy át kell bukdácsolnod a szomszéd néni muskátli bokrain. Persze, amíg nincs baj, addig ezek pusztán megmosolyogtató kérdések. Ha viszont baj van, akár tragédiával is végződhet.

Három nap a megelőzés jegyében

A háromnapos fórum nyitó napján Kiefaber Gábor tű. alezredes, a Szekszárd Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője sajtótájékoztatón hangsúlyozta a rendezvény aktualitásának fontosságát, különös tekintettel a halálos lakástüzek megelőzését szem előtt tartva. 

A lakástüzek országosan 7 halálos áldozatot követeltek november harmadik hetében.

A kirendeltségvezető életszerű példákat hozott fel egy-egy háztartásban tüzet előidéző tevékenységek, hiányosságok vonatkozásában, amelyeket Sághy-Takács Krisztián tűzoltó őrnagy, a Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztályának vezetője, a szekszárdi illetékességű társasházak ellenőrzésekor, mint hiányosság tárt fel a munkatársaival folytatott szemlék alkalmával. 

Több, mint négyszáz a társasházak száma

A Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség illetékességi területén több, mint 400 társasház található. Idén 117 társasház ellenőrzése során 37 esetben tártak fel hiányosságot.  53 szabálytalanságot állapítottak meg. 

Kémény, kémény, kémény

A rendezvénysorozat kiemelten foglalkozik a kémények használatára és a gázkészülékek felülvizsgálatára vonatkozó szabályokkal, a lakásokon belüli villamos berendezések felülvizsgálatának fontosságával, a tárolási szabályokkal, a napelem-rendszerek megfelelő kivitelezésével, a kéményseprőipari tevékenységgel kapcsolatos tudnivalókkal és természetesen a helyi tapasztalatokkal, sajátosságokkal.

Ide küld a kérdéseidet:

  • megelozes.szekszard@katved.gov.hu 
  • megelozes.dombovar@katved.gov.hu
  • megelozes.paks@katved.gov.hu

Az online konzultációhoz 2021. november 26-án a Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen 8 óra 00-tól 9 óra 00-ig, a Dombóvári Katasztrófavédelmi Kirendeltségen 11 óra 00-tól 12 óra 00-ig, a Paksi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen pedig 10 óra 00-tól 11 óra 00-ig lesz lehetőség csatlakozni.