Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Elkezdik a 3G-s hálózat lekapcsolását a szolgáltatók: itt a menetrend

Az intézkedés nem csupán „úri huncutság”. Az elavult technológia kivezetésével elektromos energiát takarítanak meg, de a korlátozottan rendelkezésre álló frekvenciakészlet hatékonyabb kihasználását segíti, ha a hosszabb távon felszabaduló sávokat 4G-re, 5G-re lehet majd használni.

Magyar Telekom
A folyamat a fő üdülőterületeken, a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza -tó környezetében kezdődött el május 2-án. A 3G lekapcsolása után itt már 4G-hálózat áll az ügyfelek rendelkezésére a hang- és az adatforgalomban. A 3G-képes készülékek hangforgalmát a meglévő 2G-hálózat észrevétlenül át tudja venni, tehát beszélgetni továbbra is lehet ezeken a telefonokon. Magyarországon egyébként a teljes mobilinternet-forgalom 96 százaléka már eddig is 4G/LTE hálózaton zajlott, a legfeljebb 3G-képes készülékkel rendelkező ügyfelek száma folyamatosan csökken, írja a Világgazdaság.

Yettel
A cég júliusban kezdi meg a 3G kivezetését, elsőként a 900 megahertzes hullámhosszon, aminek a ritkábban lakott vagy lakott területen kívüli térségekben lesz érezhető hatása. A szolgáltató közölte: az ország számos pontján, így Baranya megyében és a Balaton környékén egyes településeken, már kísérleti jelleggel lekapcsolták az elavult technológiát, ez a teljes 3G-lefedettség 2-3 százalékát jelentette. Tájékoztatásuk szerint az ügyfelek részéről még nem érkezett panasz ezzel kapcsolatban. A 3G kivezetése a teljes ügyfélbázisnak kevesebb mint 7 százalékát érinti, és ez az arány folyamatosan csökken. 

Vodafone Magyarország
A vállalat elsőként Székesfehérvár és Várpalota vonzáskörzetében fogja lekapcsolni a 3G-t május 23-án, amiről az érintett ügyfeleket előzetesen tájékoztatta. Ezt követően a 3G kivezetésének módjára és időzítésére vonatkozó döntéseket a szolgáltató a piac mindenkori állapotára és az érintett felhasználók igényeire figyelve fogja meghozni, az érintett ügyfeleket pedig folyamatosan tájékoztatják ennek módjáról és az ezzel kapcsolatos tudnivalókról – tudatta a cég.

A 3G lekapcsolásáról szóló részletes tudnivalók megtalálhatók mindhárom szolgáltató honlapján. Mindegyikük csatlakozott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság mobilkészülékcsere-programjához is, így üzleteikben is kérhető a 20 ezer forintos állami támogatás új, korszerű telefon vásárlásához. A lehetőség már a 2G-s mobilokra is vonatkozik és a keret kimerüléséig, de legkésőbb július 17-ig tart.