Élményeszközöket vizsgálnak a hatóság munkatársai. Országszerte több mint 350 helyszínen összesen közel 1250 aktív szórakozást biztosító eszközt vizsgáltak a fogyasztóvédelem munkatársai az Innovációs és Technológiai Minisztérium   szezonális ellenőrzés-sorozatában. A berendezések mintegy tizedénél kell a hiányzó dokumentációt beszerezniük.

Nincs nap nélkülük

Súlyosabb mulasztások miatt, azok rendezéséig 30 helyszínen 72 élményeszköz használatát tiltotta meg ideiglenesen a hatóság. Az élményelemek a kiépített fürdők megszokott tartozékai, de ma már gyakran a természetes vizek környezetében is megtalálhatók. Használatuk fokozott veszéllyel járhat, ha szerkezeti kialakításuk, stabilitásuk, karbantartásuk nem felel meg a biztonsági követelményeknek.

Aquapark és strand ellenőrzés a nyugalomért

A kormányhivatalok munkatársai 173 aquaparkban, strandon vizsgálták a többek között a vízicsúszdák, vízi ösvények, kötélpályák, és vízi biciklik   üzemeltetési körülményeit.

A dokumentációk és adattáblák a 945 ellenőrzött eszköz 13 százalékánál nem feleltek meg teljes körűen az előírásoknak.

17 helyszínen 51 berendezés üzemeltetését tiltották meg ideiglenesen, a hiányosságok pótlása után ezek közül négy helyszínen 18 eszköz már újra működhet. A szakemberek tavalyelőtthöz képest közel százzal több vízi élményeszközt vizsgáltak, és kevesebb, mint feleannyi jogsértést találtak.

Tolna megye rendben

A fővárosban és hét megyében – Bács-Kiskun, Békés, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Zala – a berendezések biztonságosságát igazoló dokumentumok és az igénybe vevők informálását szolgáló adattáblák kivétel nélkül rendben voltak. Az ITM folyamatos fogyasztóvédelmi jelenléttel és rendszeres ellenőrzésekkel tesz azért, hogy a családok gondtalanul tölthessék el együtt szabadidejüket, a szülők a nyári táborokban is biztonságban tudhassák gyermekeiket.

További elenőrzések várható Tolna megyében is.