Kezdőlap SZEKSZÁRD Szekszárd - Közélet

Erre vigyázz a temetők környékén

Budapest, 2021. október 30. Rózsa Budapesten, a Megyeri temetõben a közelgõ mindenszentek ünnepe és halottak napja elõtt, 2021. október 30-án. MTI/Bruzák Noémi

Kiemelten ellenőrzi a temetők környékét mindenszentek és halottak napja idején a rendőrség. Felhívták a figyelmet arra, hogy senki ne hagyja a síroknál felügyelet nélkül a táskáját, és a temetőnél parkoló autókban se maradjanak értékek látható helyen. A közösségi közlekedésben szintén fokozott figyelmet kérnek az utazóktól.

Azt írják, ebben az időszakban gyakorlatilag az egész ország útra kel. Vannak, akik a közeli temetőbe gyalogolnak ki, a legtöbben viszont autóba ülnek és az ország távolabbi részeibe is elutaznak, hogy leróják kegyeletüket. Kérik, hogy minden esetben az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek, a haladási sebesség megválasztásánál a forgalom jellegét, sűrűségét is vegyék figyelembe!

A gyalogosok külön figyelmet érdemelnek, hiszen ők a közlekedés legvédtelenebb résztvevői. Az előttünk álló időszakban főként a temetők környezetében megnő a gyalogosok száma. A rendőrök kérik a járművezetőket, hogy fokozott körültekintéssel közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket!

Amíg Önök emlékeznek, a bűnelkövetők eltulajdoníthatják a síroknál felügyelet nélkül hagyott táskákat; a lezáratlan kerékpárokat; a temető előtt parkoló autókban látható helyen hagyott tárgyaikat; a nyitva felejtett, nem megfelelően védett otthonaikból pedig az értékeiket.

Otthonát elhagyva körültekintően zárja be az ablakokat, ajtókat!

A temetők környékén ebben az időszakban megnövekedett gyalogos- és gépjárműforgalomra, a tömegközlekedési eszközökön pedig zsúfoltságra lehet számítani. Fokozottan figyeljen értékeire, azokat tartsa táskája, kabátja belső zsebében! A táskáját mindig tartsa testközelben, szem előtt! Ékszereit ne viselje feltűnően!

Idős rokonait, szomszédjait kísérje el a temetőbe, így jobban tudnak vigyázni egymás biztonságára, értékeire és egymásra!

Ha kerékpárral, vagy gépjárművel érkezik, lehetőség szerint a kijelölt, őrzött és kivilágított parkolót vegyen igénybe! Járművét gondosan zárja be, és győződjön meg arról, hogy nem hagyott az utastérben látható helyen értéket!

A temetőben a táskáját és egyéb értékeit egyetlen pillanatra se hagyja őrizetlenül!

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válik vagy közlekedési baleset éri, hívja a 112-es hívószámot!