Vagy mégis? A Te kutyád is eszik gyümölcsöt? Ottó a meggyre esküszik. A kérdés lehetne költői, de ennél sokkal inkább hétköznapi. Igen, az állatok is fogyasztanak zöldséget és gyümölcsöt. 

Ottó hegy kutyája

A keverék kutyákra azt mondják, mindent kibírnak. Ottó is az. A két éves „utca kutya” szabadságát tölti a szekszárdi dombokon. Szó szerint. Mindenki IS gazdája. A meggy pedig elérte azt az időt,amikor egy két szem bizony fogyasztható. Jót tesz a szervezetnek. Mondják a szakemberek, akik az idény gyümölcsökre esküsznek. 

Vajon jó-e a kutyának a gyümölcs?

Utána jártunk. Egymásnak ellentmondó információkat lehet olvasni arról, hogy a kutyának egyáltalán szüksége van -e rostokra, azaz kell -e, hogy a nyers hús, csontos hús és belsőségek mellett zöldségeket, gyümölcsöt  is kapjon?
Sokak szerint a ballasztanyagok miatt van szükség rájuk. Nem elhanyagolhatóak az antioxidáns tulajdonságaik, a másodlagos növényi hatóanyagtartalmuk, így a karotinoid, flavonoid tartalmuk, és végül a vitamin és ásványi anyag tartalmuk sem. Arra kell csak figyelni, hogy az eledel rosttartalma ne haladja meg a kívánt mértéket.

Mit igen és mit nem?

Amit javasolnak kutyának például az ALMA, mely A- és C-vitamin forrás, valamint tele van rostokkal. A BANÁN is adható, de magas kalóriatartalma miatt ne adjunk sokat belőle. A BROKKOLI – nagy a C-vitamin és a rost tartalma viszont alacsony a kalóriatartalma, ezért tökéletes kiegészítője lehet az étkezéseknek. Ehet a kutyus SÁRGADINNYÉT– a sárgadinnye tele van vitaminokkal, rostokkal és vízzel. Ugyanakkor magas a cukortartalma, ezért ne adjunk sokat egyszerre. 

De mi újság a meggyel?

A mag körül levő húsos rész kivételével a cseresznye cianidot tartalmaz, és toxikusak a kutyák számára. A cianid meggátolja a sejtek oxigénszállítását, ami azt jelenti, hogy a kutya vérsejtjei nem tudnak elég oxigént kapni. Ha a kutyád eszik a cseresznyét, figyelned kell, ha kitágult pupillái, légzési nehézségei és vörös ínye van, rögtön menjetek állatorvoshoz, mivel ezek a cianidmérgezés jelei lehetnek.

Bár azt mondják, amit a szervezet megkíván, az jótékony hatással bír rá. Vagy még sem?