Kezdőlap SZEKSZÁRD Szekszárd - Közélet

Egy szekszárdnyi ember életét lehetne megmenteni

A szívbetegségek negyven százalékát, légúti daganatokat, stroke-ot okoz a napi rendszerességű dohányzás. A Dohányzásmentes Világnap alkalmából a veszélyekre hívta fel a Tolna Megyei Balassa János Kórház gyakorló kardiológusa.

Dr. Benczúr Béla az I. Belgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosa szerint:

"A dohányzók számának csökkentésével évente közel egy szekszárdnyi ember életét menthetnénk meg…"

A szakember tapasztalata szerint a középiskolásoknál fiatalabb korosztály körében is folyamatosan növekszik a dohányzók száma. A következményei súlyosak és két-három évtized után jelentkezhetnek. A leggyakrabban előforduló következmények között a szívrohamot és az agyi érkatasztrófát, másnéven stroke-ot említi.

Az egészségügyi dolgozók is egyre többen hódolnak a cigaretta káros szenvedélyénének

Az osztályvezető főorvos azt mondja, pont nekik kellene példát mutatniuk. Ennek ellenére más a tapasztalat. A meggyőzésben, a felvilágosításban hisz. A központi tiltás nem a jó út szerinte. Az egészségügyi dolgozók is sokat tehetnének azért, hogy a felnövekvő generáció hosszabb, egészségesebb életet élhessen.

Évente hét millió ember életét követeli a cigaretta. Tíz százalék, vagyis hétszázezer ember halálához passzív dohányzás vezet. Ennyi ember mondhat le az életéről azért, mert a mások által kifújt füstöt kénytelenek belélegezni. A Dohányzásmentes Világnap az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kampánya. Május 31-én tartják.

Legyél eltökélt a leszokásban!

Hangzik az idei kampány mottója. A szervezet ezzel azt akarja üzenni, hogy elsősorban rajtunk múlik, mikor szabadulunk meg ettől a káros szenvedélytől. Kell a motiváció, amiben segíthetnek a közeli hozzátartozók, a barátok, a család, leszoktató programok, illetve azok a szakemberek, akik ismerik és már végigmentek a folyamaton.

Ilyen segítség Szekszárdon is elérhető

A Balassa-kórház Egészségfejlesztési Irodája speciális programokat szervez. A leszokásban szakemberek segítnek. Várják a jelentkezéseket telefonon a 06-74-501-787 vagy a 06-74-501-788-as telefonszámon és az efiszekszard@gmail.com e-mail levelezési címen.