A szaloncukor a karácsony velejárója. Van, aki szereti és van, aki a hangulata miatt vásárol, majd dekorál vele.
1 kg családonként
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint egy-egy háztartás 1 kilónyi szaloncukrot vásárol.
A legkedveltebb a zselés, a marcipános, a kókuszos, a karamellás és a csokoládékrémes.
Hazánkban évente közel 3500 tonna szaloncukrot vásárolunk. Több mint 7 milliárd forintot költünk erre a csemegére. A szaloncukor-értékesítés a 2020-as év kivételével évről évre növekvő tendenciát mutatott.
A minőség felé megy a fogyasztás
A kamara adatai szerint egyre többen a minőségi termékeket keresik a szaloncukor terén is. A szaloncukrok ízesítése igen változatos, az idén második alkalommal megrendezett, civil kezdeményezésű „Az Év Szaloncukra – 2021” versenyre a gyártók 152 ízt neveztek be. A termékek között megjelentek a hozzáadott cukrot nem tartalmazó szaloncukrok is, amivel a gyártók a fogyasztói igények változását követik.
Te tudtad?
- A szaloncukor őse a fondant-cukor, mely Franciaországból indult útjára már a XVIII. században. A fondant-cukor cukoroldat felfőzésével készült, puha, kikristályosodott massza volt.
- A karácsonyfa-állítás szokása Németországból érkezett hozzánk, szaloncukorral való feldíszítése azonban nálunk alakult ki.
- Kezdetben a szaloncukrot kézzel készítették, majd a hamburgi cukrászmester, Stühmer Frigyes Magyarország első gőzüzemű csokoládégyárában kezdte el gyártani a szaloncukrot a Gerbeaud cukrászda számára.