Jelentősen elmarad a kukoricatermés a sokéves átlagtól Tolna megyében. A Nemzeti Agrárgazdálkodási Kamara megyei elnöke szerint ennek oka az aszályos időszak. 

A betakarítás 65 százalékon

Vendégh Edit sajtónyilatkozata szerint a 71 ezer hektáros termőterület 65 százalékán végzett betakarítás után 4,85 tonna a hektáronkénti termésátlag mutatkozik. 

„A korábbi években 8,5 tonna termett hektáronként.”

A megye termőterületein belül jelentős eltérések vannak, az északi részen 8-10 tonna kukorica is termett, a paksi járásban ugyanakkor 2-4, a szekszárdi és dombóvári járásban 3-6 tonnás volt a termés. Mindez csapadékfüggő termésátlag.

Számok tükrében

A 33 700 hektáron termesztett napraforgót 2,55 tonnás átlaggal takarították be. A korábbi évek átlaga 3,4 tonna. Tolna megyében január és április között 15-29, májusban 59, júniusban csak 9 milliméter csapadék hullott; júliusban ugyan 117 millimétert mértek, de ebből egyetlen napon esett 55 milliméternyi eső.

„Rövid csöves”

Az aszály nem tett jót a napraforgó minőségének sem, a magok olajsavtartalma 42-48 százalék volt, ami szintén kevesebb a megszokottnál. A kukoricaszemek az aszály miatt nem teltek ki, és a csövek jelentősen rövidebbek lettek. A szár korai elszáradása miatt nem csökkent a szemek nedvességtartalma, ami jelenleg is 16-18 százalék, ezért a szárítási költségek magasabbak lesznek.