A Tolna Megyei Balassa János Kórház mindenki által szeretett, nyugalmazott radiológus főorvosa, Dr. Szily Ferenc január 22-én, 97 éves korában hunyt el. Közvetlen, empatikus ember és orvos volt. Hosszú pályafutása folyamán több százezer betegnek segített, sokrétű szakmai tudását készséggel adta át a fiatal orvosoknak. Műszaki érdeklődése révén a röntgengépeket, filmelőhívó automatákat is meg tudta javítani, idős kora ellenére is lépést tartott a technikai és informatikai fejlődéssel. Első és egyetlen munkahelye volt a Balassa János Kórház. Fia, ifjabb Szily Ferenc közösségi oldalán adta hírül 2022. január 22-én:

„ott aludt el végleg, életének 97. évében, ahol mindig is élt, a kórházban”

Facsemete őrzi emlékét

A Tolna Megyei Balassa János Kórház munkatársai, a kórházvezetés és a Szily család tagjai közösen egy atlaszcédrus-facsemetét ültettek emlékére a kórházban parkjának központi részén.

Hagyomány az ültetés

A szép gesztus pár éve kezdődött az intézményben, a kórház 200 éves múltjában nagy szerepet játszó orvosok és más munkatársak emlékét már több fa is őrzi. A parkban, az emlékfák tövében elhelyezett táblák tájékoztatnak, hogy melyik növényt ültették egy neves kolléga emlékére. Eddig öt emlékfa növekedett a területen, Dr. Szily Ferenc atlaszcédrus fája a hatodik.

Ünnepi megemlékezés

Dr. Németh Csaba főigazgató köszöntötte a jelenlévőket és kiemelte:

„Feri bácsi kórházban töltött éveinek száma már faévekben is mérhető. Örülök annak, hogy ez az atlaszcédrus-csemete a kórházpark központi részén kapott helyet, ahol várhatóan majd hatalmas fává nőve, a 60, 70, 90 év múlva alatta állókat is méltóképpen fogja emlékeztetni arra az emberi tartásra, a munka és az intézmény iránti elkötelezettségre, ami dr. Szily Ferencet jellemezte.”

Képek: Balassa János Kórház