Ha nincs elég öntözővized, vagy csak szeretnél spórolni a vízszámládon, akkor jobban meg kell fontolnod egyes növények vásárlását, kertbe ültetését.

A klímaváltozás hatása

Az egyre szárazabb idő kiszáradáshoz vezet a kertben is, ami pedig azt eredményezi, hogy növényeinket többet kell locsolni. Ha nem tudsz esővizet gyűjteni és szeretnél spórolni a vízzel, akkor érdemes megfontolnod milyen növényeket ültetsz a kertedbe.

Nem ajánlott növények

Takarékosság szempontjából nem ajánlott növények közé tartozik a tuja, a muskátli, az egynyári növények, valamint a tűlevelű örökzöldek. Ezek helyett a lombhullató, illetve a Magyarországon honos növényfajtákat ajánlják a szakemberek, pl. a cserjék, a galagonya vagy somfélék, a szárazságtűrő évelők.

Vízgyűjtés

Persze ha már van a kertben vizet kedvelő növényed, akkor próbálj meg kedvére tenni úgy, hogy takarékoskodsz a vízszámládon. Érdemes hordókat rakni az eresz alá, vagy a kert bármely részébe, melybe gyűjtheted az esővizet és ezzel locsolsz. A növényeknek is jobbat tesz a természetes víz, mint a kezelt csapvíz.

Más megoldások

Vannak még praktikák, melyek betartásával segíthetünk a vízháztartáson:

  • Ne nyírd a füvet sűrűn! A fűben ragadó reggeli harmat által nedvesebb marad a talaj, így kevesebbet kell locsolni!
  • Hagyd magasra nőni növényeid, melyek így eltakarják majd a földet és védik a kiszáradástól.
  • A virágágyakban és a fák tövében alkalmazz mulcsolást!
  • Csak éjjel, vagy hajnalban locsolj, mert ilyenkor kevesebb víz párolog el!

Képek: gettyimages