Átadták az 1896-os Ezredéves Országos Kiállítás egyik ékét, Habsburg Frigyes főherceg felújított millenniumi pavilonját a Gemenc Zrt. ökoturisztikai központjában Pörbölyben. 

A kultúra egységét hivatott mutatni

Az eseményen elhangzott: 

„Egyszerre értékmentés, értékmegőrzés és értékfelmutatás. A vadgazdálkodási, valamint a vadászati kultúra egységére, a természeti és kulturális értékek megőrzésének fontosságára irányítja a figyelmet.”

Pörbölyre nagyon sokan jönnek el megnézni az épített örökséget, és a kiállításon keresztül a vadgazdálkodási eredményeket. 

„A vadászkastélyt mintázó pavilon az egyetlen, amely teljes egészében fennmaradt az ezredéves kiállítás több száz épülete közül, és mostantól a gímszarvasok életét, három gemenci kötődésű világrekord trófea másolatát is bemutató, valamint híres vadászoknak emléket állító Legenda és valóság: a gemenci gímszarvas elnevezésű kiállításnak ad otthont.”

– idézi a sajtó Nagy István agrárminisztert, akivel mások mellett Semjén Zsoltminiszterelnök-helyettes is tiszteletét tette. 

A Gemenc változatlanul népszerű

A gemenci erdőt Magyarország egyik legértékesebb és a kirándulók által legkedveltebb erdei élőhelyeken tartják számon. A Gemenc Zrt. küldetése, hogy a rábízott értékekkel fenntarthatóan gazdálkodjon, megőrizze, ápolja a kulturális értékeket is.

 Kovács Zoltán, a 2021-es "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos közölte

„az épület "maga az élő történelem", faanyagának 68 százaléka még a korabeli készítők keze munkáját dicséri.”

Kis történelmi háttér

A millenniumi pavilon 1894-ben Habsburg-Tescheni Albrecht főherceg megrendelésére vörösfenyőből készült és először Lembergben (Lviv – Ukrajna) állították fel a Lengyel Nemzeti Kiállításon, hogy lengyel területek kulturális, gazdasági eredményeivel ismertesse meg a látogatókat. Albrecht főherceg halála után unokaöccse és örököse, Habsburg Frigyes neve fémjelezte a pavilont, amely Budapestre, az ezredéves kiállításra, majd Szekszárdra, Keselyűsre, Bárányfokra került. A közelmúltban már elhagyatottan álló építményt 2019-ben a Gemenc Zrt. vásárolta meg és Pörbölyön építette, újította fel.

fotó: Nagy István politikus FB oldala