Megkezdődött a párzási időszak, most bárhol felbukkanhatnak az állatok!

Már többször felhívtuk a figyelmet az őzek párzási idejének közeledtére. Az udvarlás már elkezdődött Szekszárdon és környékén is, hiszen Gemenc egész területén rengeteg vad él.

Másképp viselkednek

Párzás idején a vadak figyelmetlenebbek, olyan helyekre is kimerészkednek, ahova egyébként nem szoktak. Előfordulhatnak a főutakon, mellékutakon, de még bent a városban is láttak már őzet szaladni Szekszárdon!

Vezess óvatosabban!

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet és a rendőrség azt kéri az autósoktól: ne csak a vadveszélyt jelző táblák után vezessenek a szokásosnál óvatosabban, hanem mindenhol! Az elmúlt évek adatai szerint több mint 6000 nagyvadat ütöttek el évente, amelyek 75%-a őz volt, és a balesetek zöme a párzási időszak alatt következett be.

Mi a teendő, ha meglátod?

Azonnal lassíts és várj, mert másik példány is követheti. Ha hirtelen lép eléd, rögtön taposs a fékbe, de a kormányt soha ne rántsd el, mert nagyobb baj származhat annál, minthogy elütöd az állatot! Ha elütötted az állatot, hívni kell a rendőrségnek, ez ugyanis közúti balesetnek minősül és az ő hatáskörükbe tartozik. A lényeg azonban: ne vezess gyorsan, hogy senkine sérüljön az autóban!

Az elpusztult állatot soha ne vidd magaddal, mert az lopásnak számít.

Képek: gettyimages