Kezdőlap ALISCA Alisca - Gazdaság

Figyeljünk oda a gyümölcsösökre!

Az elmúlt napok változékony időjárása, a sok eső, majd a napsütés igencsak megnövelte a fertőzésveszélyt, főként a gyümölcsösökben és szőlőben. Súlyos következményei lehetnek ha nem védekezünk időben a meggy monília, az őszibarack tafrina és az almafáknál a lisztharmat-varasodás ellen.

"Azonnali védekezéssel, gyors beavatkozással lehet csak elejét venni a súlyos károknak"

– mondja Ferenc Vilmos, a szekszárdi Dicenty Dezső Kertbarát Kör alapító elnöke.

Hogyan védekezzünk?

"A meggy moníliás ágait vissza kell vágni, az őszibarack tafrinás leveleit szedjük le, az almafáról lisztharmat esetén metsszük le a fertőzött hajtásokat, így kontakt szerekkel való permetezéssel megállíthatjuk a kórokozó újabb fertőzését"

Ezek most a legfontosabb teendők Ferenc Vilmos szerint, aki még leltárt is készített a jelenlévő és a későbbiekben várható kártevőkből. Már most látszik, hogy egyre több az alma- és körtefákon a bimbólikasztó bogár, ami különösen száraz, meleg időjárás esetén szaporodhat el. Az idő melegedése miatt megjelent az almamoly, a levélaknázómoly, a szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly is.

A szőlőmoly elleni védekezést se felejtsük el!

Azt javasolja a szakember a kertbarátoknak, hogy a higiéniai munkálatok mellett hatékonyabban védhetik a gyümölcsfákat a kártevőkkel szemben ha vegyszeres kezeléseket is használnak. Az utóbbi években több növényvédőszert is kivontak a forgalomból, ezért érdemes utána nézni az új lehetőségeknek. A gazdaboltban is kaphatunk szakszerű segítséget az eladótól.