0:00
/
Szekszárdi filmes Kabos Gyula nyomában

Kilencven éve mutatták be a Hyppolit, a lakáj című magyar filmtörténeti alkotást. A hazai mozizás egyik kultikus alkotását Budapesten láthatták először. 

A szereplők közül ma már senki sem él. Csortos Gyula, Kabos Gyula, Jávor Pál. S legutoljára a Terkát alakító fiatal színész, Fenyvessy Éva is elhunyt.

„Éva nénivel még volt szerencsénk forgatni. Szívesen beszélt Gyuszi bácsiról.”

Mondta a szekszárdi filmes, Kindl Gábor, aki mozivásznon dolgozta fel Kabos Gyula életét. Megtalálta azokat a helyszíneket, ahol élete főbb állomásai voltak. Beszélgetett azzal a férfival, aki hazahozatta Kabos Gyula földi maradványait, hogy itt leljen végső nyugalomra.

(a film producere Kindl Gábor)

„Nem volt olyan vidám az élete, mint a filmvásznon.”

A forgatókönyvíró, producer forgatott az Újvidéken, Amerikában, kutatott az archív fotó és videóanyagok között. Megtalálta azt a kórházat, ahová rosszulléte után szállították a nagy nevettetőt.

 „Mindennap végig fogja nézni, hogy én nem szmokingban eszem a vacsorát, hanem ingujjban. És a libasülthöz hagymát eszek. Mindenhez. A hagymához is hagymát eszek. A halat pedig késsel fogom enni. Két késsel.”

Szeretett volna sikeres lenni, ha nem itthon, akkor Amerikában. Próbálta elhitetni, hogy ott minden szép és jó. De felesége levelei az itthon maradottakhoz tükrözik a valóságot. 

A MOSOLYVARÁZSLÓBAN még megszólal Fenyvessy Éva, aki fiatal lányként találkozott Kabos Gyulával. Szerették a lányok, mint fogalmazott sorban álltak az ablaka alatt. Kabos Gyula stílusa magával ragadó volt. S örök…

fotó filmarchivum