Az építmény-, és telekadó terén 2022. január 15-én fontos adatbejelentési határidő közeledik.

A változás változtathatja az összeget

Azon adóalanyok, tulajdonosok, haszonélvezők, akiknek az építményükkel – lakás vagy minden más nem lakás céljára szolgáló építménnyel – , valamint telkükkel  kapcsolatosan bármilyen adóztatást érintő változás történt 2021. évben, arról 2022. január 15-ig kell az adatbejelentést teljesíteniük – az előírt formában és módon – az önkormányzati adóhatóság felé.

Azért is fontos az adatbejelentést határidőben megtenned, mert ennek megfelelően változhat a 2022. évi adófizetés. Amennyiben értékesítettél egy adott ingatlant, úgy megszűnik az adókötelezettséged és törlésre kerül az építményadója, telekadója. Ha viszont adóköteles épület, épületrészt szereztél, akkor előírásra kerül az adó, amit majd két részletben kell megfizetned. Felhívják a figyelmet arra is, hogy az elmaradt adatbejelentés teljesítést a későbbiekben szankció is terhelheti.

Van, aki csak elektronikus úton tehet bejelentést

Ha gazdálkodónak – társaságok, egyéni cégek és egyéni vállalkozók –  minősülsz, úgy elektronikus formában kell az adatbejelentést megtenned.
Ha rendelkezel ügyfélkapuval, úgy az E-önkormányzati portálon megtekintheted az  adatbejelentésben érintett építmények, telkek adatait. 
 

További információkért az Adó Osztályhoz tudsz fordulni: 

  • Ügyfélfogadás helye: Szekszárd, Béla király tér 8. földszint 17-20 irodák
  • Ügyfélfogadás időpontjai:      
  • Hétfő, Szerda: 8:00 – 12:00 és 13:00 – 16:00
  • Péntek: 8:00 – 12:00
  • Telefonszám: 06/74/504-100
  • e-mail cím: ado@szekszard.hu