Mutatjuk az egyszerű, de nagyszerű titkokat! A szekszárdi fesztiválok elengedhetetlen tartozéka a főtt kukorica. Az illata már messziről csalogat. Sokan otthon is készítik, ha szezonja van.

Csak a megfelelőt vidd haza!

Az első lépés a megfelelő kukorica kiválasztása: mindig friss csemegekukoricát vásárolj. Minden mást felejts el! 

Ne vegyél olyan kukoricát, aminek:

  • a külső levelei szárazak, sárgák, vagy fonnyadtak
  • a szemek horpadtak
  • túl apró, túlzottan sűrű, vagy túlzottan ritka a szemek állása

Ha megkarcolunk egy szemet, abból fehér, tejszerű anyagnak kell kicsordulnia, ez a jó minőség jele! 

A főzés legfontosabb szabályai

Ha túl léped a „beleteszem a vízbe, lefedem és kész” elvet, akkor valóban finom, ízletes kukoricát tudsz készíteni.  Legjobb, ha frissen készíted el a leszedett kukoricát. De gond nélkül le is fogyaszthatod. Semmi baja nem lesz. 

A mélyhűtőből kivett kukorica csövét mindig fagyott állapotban tedd a forró vízbe.

Jobb ízű lesz, ha a csőről szedett csuhélevelekkel kibéleled a főző edényt, és betakarod vele a kukorica csöveket is. Sőt! Egy kis zsírt, cukrot, vagy vajat is tehetsz a főzővízbe, hogy még finomabb kukoricát kapj.

Annak érdekében, hogy a kukoricaszemek megőrizzék gyönyörű sárga színüket, tegyél néhány csepp citromlevet a leszűrés előtt a főzőléhez. 

A megtisztított kukoricát forró vízbe tedd és ezt követően lassú tűzön főzd meg. Sokan, már a legelején, a hideg vízbe beleteszik a kukoricacsöveket. Főzés előtt vagy közben hanyagold a kukorica vagy a víz sózását, mert a sóhatására a szemek megkeményednek. Sót akkor szórjunk a kukoricára, hogyha az már megfőtt, a fogyasztás előtt.

fotó: pixabay