Szeretnének dolgozni, de nem könnyű munkát találniuk. A megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásáról szólt az a Munkáltatói fórum, amit a Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesülete szervezett július 14-én. Elsősorban a munkáltatóknak szóltak az előadások, de részt vettek a fórumon a munkát keresők is.

Elég tanfolyamot szerveznek

Kovács Lászlóné, a megyei egyesület elnöke azt mondja, folyamatosan szerveznek tanfolyamokat, amik segítenek a munkáltatóknak megérteni, hogy a megváltozott munkaképességű embereknek mik az igényeik és azokat hogyan lehet kielégíteni, illetve a munkavállalóknak zökkenőmentesen visszakerülni a munkaerőpiacra. Szerinte olyan foglalkozásokat célszerű választani, amelyekből hiány van. Masszőröket és informatikusokat például mindig keresnek. A megyében négyszázötven munkaképes korú tagja van egyesületüknek, s közel hatvan százalékuk dolgozik. Vannak olyanok, akik már felnőttként vesztették el a látásukat és nem akarnak dolgozni. Őket folyamatosan próbálják biztatni, emberek közé visszavezetni és az elhelyezkedésben is segítik őket. Nagyon sokakkal együtt például önéletrajzot írnak.

Nem nagyon alkalmazzák a látássérülteket

A nap folyamán Schmidt József, rehabilitációs tanácsadó tartott előadást arról, hogy jelenleg mik a megváltozott munkaképességű emberek lehetőségei a mai munkaerőpiacon. Elmondta, hogy sajnos Szekszárdon nagyon kevés olyan cég van, aki munkát ad olyan embereknek, akik elvesztették a látásukat.