A gesztenye sütése sütőben történik, azonban ehhez elő kell áztatnunk a gesztenyéket, hogy azok kemény héja felpuhuljon, és hogy a gesztenyebél egy kis folyadékot szívjon magába. A fehérboros áztatáson kívül nincs szükség külön fűszerezésre, a gesztenyéket egyszerűen bontsuk fel és fogyasszuk el még melegen. 

A szelíd gesztenye sütés nem olyan hosszú folyamat, mint azt gondolnánk, elegendő hozzá mindössze 15-20 perc (természetesen a gesztenye sütése előmelegített sütőben történik). Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy mikor jó a sült gesztenye, vegyünk ki egy szemet a sütőből és kóstoljuk meg – azonnal érezni fogjuk, ha túl kemény, ekkor azonban vissza kell tennünk még néhány percre sülni azokat.

A gesztenye sütés hány fokon ideális?

A gesztenye sütés sütőben 200°-on ideális, alacsonyabb hőfokon ennél hosszabb ideig kell sütnünk (készülhet a sült gesztenye akár 120-150°-on is, azonban ez esetben 45-60 percig kell a sütőben hagynunk).

Sült gesztenye recept

A sült gesztenye készítés egyik legfontosabb mozzanata az előkészület: tisztítsuk meg a héjas gesztenyéket, majd egy éles késsel minden gesztenyébe vágjunk bele egy (nem túl mély) X-et. Ez a bevágás azért fontos, mert a sütés folyamán itt fog megnyílni a sült gesztenye héja, így egyszerűen meg tudjuk majd pucolni őket. Ezt követően a bevágott gesztenyéket helyezzük egy fazékba és öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi őket. Ízesítsük az áztatóvizet egy kis édes fehérborral (1 kg gesztenyéhez kb. 3 dl bor szükséges), és hagyjuk ázni 3 órán keresztül.

A 3 óra leteltével a gesztenye héja felpuhul, a termés pedig magába szívja az illatos, boros folyadék egy részét. Csepegtessük le a gesztenyéket, melegítsük elő a sütőt, majd egyszerűen süssük meg a gesztenyéket egy tepsiben, szárazon. Amikor a sült gesztenye recept kész, még melegen pucoljuk meg a gesztenyéket (vigyázzunk, ha a sült gesztenye elhűlt, a héja visszakeményedik!) és már fogyaszthatjuk is őket.

Gyakori kérdés, hogy1 kg héjas gesztenye mennyi sült gesztenye előállítására elegendő. A válaszunk az, hogy körülbelül fél kilónyi sült gesztenye marad a pucolás után, így ha héjas gesztenyét használunk valamilyen sütemény előállításához, mindenképpen számoljunk a mennyiségi változással!