A mókus az egyik legszebb és legfenségesebb állat. Édes kis gombszemeivel, hosszú, lompos farkával és fürgeségével mindenkit megnevettet, elkápráztat. A mókusokat mindenki szereti, és ez nem is csoda. Lehet lelkesedni a vicces fülpamacsaikért, vagy azért, ahogy szaladgálnak a fák törzsén.

Élőhelye

Legtöbbször diófákon és magvas növények telepszik meg. A friss fűvel borított területeken vagy rügyező fákon is megtelepedhet, mivel a mókusok friss hajtásokkal is táplálkoznak. A városokban olyan fákat választ lakhelyül, ahova fészket rakhat, ahol majd utódaikat is felnevelheti.

Ha nyitott szemmel jársz, Szekszárdon is láthatsz mókusokat, ahogy a fák törzsein szaladgálnak.

Már gyűjtögetnek

Ahogy hűvösödni kezd az idő, egy valamirevaló mókus földalatti raktárakat készít, amit telepakol mindenféle földi jóval: főleg fák és bokrok terméseivel. Nem is egy éléskamrája van: tucatszámra ássa a gödröket és dugdossa el bennük a legfinomabb csemegéket. A biztonság kedvéért azért a saját kalóriabevitelét is növeli, hogy legyenek belső tartalékai is. November környékén kibélel magának egy kényelmes kis odút, és aludni tér. Így később, amikor egy-egy melegfront felébreszti téli álmából, nem kell élelem után kutatnia, hiszen előre gondoskodott magáról.

Nem csak odúkban bújnak meg

Azok a mókusok, amelyek nem találnak odút, a házak padlásain rejtőznek el. Itt nemcsak a hideg elől vannak védve, de az olyan ragadozóktól is, mint a héja, a macska és a kígyó.

A mókusok:

  • Leginkább nappal aktívak. Nyáron kora reggeltől késő estig az ághegyeken mászkálnak, télen csak délben bújnak elő. A párzás időszakában viszont éjjel a legaktívabbak.

  • A mókus agya nem nagyobb egy diónál. A fogak folyamatosan nőnek, ezért ágakat, vezetékeket is megrághat.

  • A tudósok szerint a szürke mókus élő kövületnek számít, mivel a faj testfelépítése semmit sem változott az elmúlt 37 millió év során.

  • A mókusok cincogó hangokat adnak ki. A kölykök általában a tavaszi hónapokban jönnek világra.

  • A mókus a legtisztább rágcsáló.