dav

A szőlőkben késett a rügyfakadás, a szokottnál kisebbek a hajtások. Májusban kimondottan kevés volt a meleg idő. Az időjárás változékonysága miatt nehezen szánták rá magukat a termelők a permetezések elkezdésére. 

Figyelj a gombafertőzésekre!

A tartósan hideg éjszakák miatt eddig a kártevők sem okoztak nagyobb gondot. Nem csoda, hogy a szekszárdi gazdák is vonakodtak elkezdeni a szőlő permetezését. Most viszont a csapadéknak köszönhetően egyre több gombafertőzés mutatja magát. 

Ha hirtelen jön a meleg idő, akkor a lisztharmat berobbanhat.

A fiatal hajtásokon sok helyen megjelentek a levélatkák és a gubacsatkák is. A nagy adagú kénnel végzett permetezés ebben a mostani időszakban nagyon hatásos ellenük. A tarka szőlőmoly folyamatosan és erősödően rajzik.   

Jelezték a veszélyt 

Az automata meteorológiai mérőállomásokhoz kapcsolt előrejelző programok lisztharmatveszélyt jeleznek. Már május első napjaiban elindult az idei első fertőzési ciklus egyes területeken.   A veszély komolyságát a tavalyi erős lisztharmatjárvány alapozza meg az idei évre. Sok az áttelelő képlet, ami tömeges és korai fertőzést okozhat. A jelenlegi időjárás kedvező a szőlőlisztharmat számára. A meteorológusok mondják a melegedést.