Kezdőlap KORONAVÍRUS

Jönnek az enyhítések: megszűnik a kijárási tilalom, nem kell maszkot hordani

Több enyhítés is életbe lép, ha elérjük az ötmillió beoltott embert idehaza – erről Orbán Viktor beszélt ma reggel a közrádióban. Mutatjuk az interjú legfontosabb részleteit. 

 
A kormányfő ismertette, hogy a hétvégén meglesz az 5 millió beoltott Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy a járvány harmadik hullámát letörtük – tette hozzá.
 
Az Operatív Törzs úgy döntött, hogy fel lehet oldani a járványügyi korlátozások nagyrészét, így a következő enyhítések lesznek majd, ha átlépjük az ötmillió beoltottat: 
  • A kijárási tilalom megszűnik 
  • Az üzletek kötelező nyitvatartási idejét eltörlik
  • Közterületen nem kell maszkot viselni 
  • Szabad lesz újra a sportolási lehetőség a közterületeken 
  • Magán és családi rendezvény 50 főig megtartható korlátozás nélkül 
  • A lakodalmakat akár 200 főig is meg lehet tartani, azonban az éttermekben a szolgáltató feladata lesz, hogy a rendezvényeket elkülönítsék
  • A zárt téri rendezvényeket továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni  
  • Legfeljebb 500 fő részvételével korlátozások nélkül lehet szabadtéri rendezvényeket tartani, a zenés és táncos rendezvények azonban csak védettségi igazolvánnyal lesznek látogatható. 
  •  A 16-18 évesek közül a beoltottak mehetnek rendezvényekre egyedül, így például moziba is. 
 
Arról, hogy ezek az enyhítések mikortól lépnek életbe, várhatóan ma délután tesznek majd bejelentést. 
Azzal kapcsolatban, hogy mennyi oltóanyag van Magyarországon, a kormányfő elmondta, az eddig már beadott oltásokon kívül van még raktáron 7,3 millió Pfizer, 1,2 millió Moderna, Jansenből 4 millió adag, és még 4,7 millió AstraZeneca. Ez azt jelenti, hogy minden vakcinából van még egy harmadik és egy negyedik oltásra való is.  
 
Mindezek mellett hamarosan ón elkezdődik a magyar vakcinagyártás. Debrecenben 2022 végéig megkezdődik a magyar, sajátfejlesztésű vakcina készítése – ismertette a kormányfő.
Orbán Viktor kiemelte azt is, hogy amikor elérjük az 5 milliót, akkor még mindig 3 millió ember nincs beoltva. Ezt a 3 millió embert arra kérte, hogy éljen az oltás lehetőségével. 
 
Orbán Viktor ismertette azt is, hogy a veszélyhelyzet meghosszabbítása a gyors reagálás miatt szükséges.
 
Az interjúban szó esett arról is, hogy a hitelmoratórium meghosszabbításának a háztartások és a vállalkozások a kedvezményezettjei. Azonban ez nagy teher a bankok számára – mondta a kormányfő. A moratórium egy komoly szakmai kérdés, és azért hosszabbították meg, hogy időt adjanak arra, hogy mi lesz a moratórium után, és ezt ki tudják tárgyalni. – tette hozzá.