„A divat változik, a stílus örök” – mondta anno Coco Chanel, aki megújította a divatot és mixelte az egyszerűséget az eleganciával, valamint a luxussal.

Megosztunk veletek néhány trükköt, hogy a természetes anyagoktól a napbarát színeken át egészen a kiegészítőkig hogyan öltözhetünk fel úgy, hogy a stílust ne áldozzuk fel a fullasztó hőséggel járó kellemetlenségek oltárán.

Divat és kényelem 

A megfelelő anyagok kiválasztása minden évszakhoz elengedhetetlen, főleg a különösen hideg vagy meleg időben.

Amikor odakint 30 fok fölé is felkúszik a hőmérő higanyszála, ahogyan az elkövetkező napokban is, el kell felejtenünk azokat a szöveteket amelyek hozzátapadnak a bőrünkhöz, csúnya foltokat hagynak amikor szakad rólunk a víz, vagy pont, hogy előidézik az izzadást, mint például a szintetikus anyagok.

Ilyenkor válasszunk inkább természetesen lélegző, nedvszívó vagy szagtalanító anyagokból (igen, vannak ilyenek) készült ruhadarabokat, mint például a len és a kender. Jó, ha tudod, hogy az összes textil nyolcvan százalékban kendert tartalmaz!

Ezek, hőszabályozó tulajdonságaiknak köszönhetően, a nyári hónapokban engedik távozni a test hőfeleslegét. A hab a tortán, hogy ez a két természetes és növényi alapanyagból készült ruhaanyag felszívja a nedvességet, elkerülve az izzadáshoz kapcsolódó kellemetlenségeket.

A légáteresztő tulajdonságairól kevésbé ismert pamut is jó választás lehet a nagy melegben. Egy másik lehetőség a hőség stílusos leküzdésére a Tencel, amely bizonyos fákból, például eukaliptuszból vagy bambuszból származó cellulózból készül. Gyengéd a bőrhöz, légáteresztő, biológiailag lebomló kényelmes viselet és nem nyúlik ki.

Viseljünk fehéret vagy sárgát

Meleg időben kerülni kell a sötétebb színeket, mert hajlamosak elnyelni a napsugarakat, így fokozzák a hőérzetet. Erősen ajánlott fehér ruhát viselni, különösen a felsők esetében, de ne aggódj ez nem az egyetlen lehetőség. Egy 2020-as tanulmányban ugyanis egy japán tudóscsoport kísérlete rámutatott arra, mely színeket részesítsük előnyben a kánikula idején.

Nyilvánvalóan a fehér került a csúcsra, de a tanulmány kimutatta, hogy a sárga, a szürke, a piros és még a lila is jó választás a nagy hőségben. A pasztell árnyalatok is jó alternatívának tűnnek a fehér helyett, mivel nem nyelik el a napsugarakat, és a fehérnél egy kicsit jobban felélénkítik a megjelenésünket.

A fekete szín szerelmesei számára a nap kétségtelenül hosszabbnak és melegebbnek tűnik, de ha mégis ragaszkodunk ehhez a színhez, akkor csökkenthetjük a kényelmetlenséget, ha laza és könnyű ruhákat választunk anelyek a korábban már említett, ideális ruhaanyagokból készültek.

Dobjuk fel öltözködésünk kiegészítőkkel

A meleg idő gyakran magában foglalja a kényelemre való törekvést. Ennek eredményeként hajlamosak vagyunk időtálló ruhákat választani, így a klasszikusabb és sokkal kevésbé érdekes, rafinált, illetve különleges ruháinkat akasztjuk le a fogasról.

A mértékletesség elvét hátrahagyva (ami most egyébként is roppant divatos) kiegészítőkkel eredetiséget kölcsönözhetünk a megjelenésünknek, ezért viseljünk sok ékszert, feltűnő napszemüveget, különleges sapkát (a vödörsapka idén nyáron biztos megoldás) vagy kalapot, és a szokásosnál is feltűnőbb nyári kézitáskát. Utóbbi esetében számtalan divatos raffia táska közül választhatunk.

Ráadásul némelyik kiegészítő még a káros napsugaraktól is megvéd, miközben feldobja a stílusunk.

Hát nem szuper?