Tűz esetén a folyosókon lévő biztonsági rácson életek múlhatnak. Mert bár a mindennapokban jelenthet védelmet akár a betörők ellen, de a rendkívüli esetek során, akár éppen  a tragédia okozójává is válhat.

Nem véletlen a szigorú szabály

A legfontosabb, ha már a lakóközösség úgy dönt, hogy „rácsol”, akkor valamennyi érintett személy részére biztosítani kell a nyitás lehetőségét. Így a rácson túl lakók mellett a közös képviselőnek. De nagyon helyes, hogy egyre több helyen van már tűzvédelmi állandó megbízott. A bejárati ajtó nem véletlenül befelé nyílik, mert ezzel nem szűkíti a menekülési útvonalat. A rács elhelyezésekor is alapvető, hogy nem olyat helyeznek el, ami például elzár egy lépcsőlejáratot. 

TVMI vagyis Tűzvédelmi Műszaki Irányelv

NEM javasolják a szakemberek kulcsra zárni a lépcsőházak közötti, menekülésre szolgáló átjárókat. Persze van, aki nem így dönt. Ha mégis az üzemszerű zárás mellett döntenek a tulajdonosok, és a hő- és füstelvezető indításakor vagy a tűzjelző riasztásakor nem nyílik automatikusan, fontos  elektromágneses vésznyitóval ellátni. 

Önkényesség itt sem menő

Felejtsd el, hogy ahová Te kitaláltad, oda rácsot szereltetsz fel. Szakemberrel méresd fel a területet, mert itt szó szerint az életek múlhatnak rajta. 

Ha valaki egy ráccsal lezárt ajtó mögött reked, akkor a tűzoltók kénytelenek a rácsot feltörni, elvágni.

De ezen percek múlhatnak. Adott esetben egy lakás szinte negyed óra alatt a láng martalékává tud válni. 
A lakások bejárati ajtaját bárki szabadon lezárhatja ráccsal, azt tűzvédelmi előírás nem tiltja. 

Nagyon FONTOS!

A folyosón csak akkor helyezhető el biztonsági rács, ha az elzárt területen belül NINCS tűzvédelmi berendezés.  

Itt a 110 a határ

A menekülés biztonságos feltétele 110 cm szabadon hagyása. Éppen ezért mellőzd Te is a kerékpár tárolását, ruhák szárítását úgy, hogy szinte a fél folyosót elzárod. A legnagyobbra nőtt pálmát – még ha szemnek kedves is – de ne a lépcsőházba gondozd. Életek múlhatnak rajta. Legbiztinságosabb a virágokat a falon lehet elhelyezni, 195 centiméteres magasság felett, de ha nem is emeled a magasba, mindenképpen úgy helyezd el, hogy ne szűkítse a menekülési útvolata.

Egy szónak is száz a vége, a biztonság nem veszélyeztethet életeket.

Itt is legfontosabb a tudatosság és a szakmai irányelvek betartása.

fotó: lánglovagok