A parlagfű pollenje a legjelentősebb allergén. Magyarországon 3,5 millióra tehető az allergiások száma, közülük 1,5 millióan a parlagfű pollenjére érzékenyek. Az allergia jellegzetes tünetei az orrdugulás, orrfolyás, orr- és szemviszketés, könnyezés, tüsszögés, torok- és/vagy bőrviszketés. A tünetek bárkinél megjelenhetnek nemtől és kortól függetlenül már most, két héttel a virágzás előtt!

Jogszabály írja elő a parlagfű irtását

A földhasználó köteles megakadályozni a növény bimbójának kialakulását. Aki a védekezési kötelezettségét elmulasztja, azzal a gazdával szemben a növényvédelmi hatóság növényvédelmi bírságot szab ki, melynek mértéke a fertőzött területtől függően 15.000 Ft – 5.000.000 Ft között mozoghat.

Légi úton ellenőrzik

2022. augusztus 8. és szeptember 10. között kisrepülőgéppel fogják ellenőrizni a parlagfű állapotát Tolna megye területén. A fertőzött területek felmérését a Kormányhivatal Földhivatali Főosztályának mezőgazdászai végzik, akik kötelezettség elmulasztása esetén, ha a parlagfűvel való felületi borítottság a 30 %-ot meghaladja, elrendelik a közérdekű védekezést. A parlagfű elleni közérdekű védekezés során az okozott károkért a földhasználó kártalanításra nem tarthat igényt és ennek teljes költsége őt terheli.

Képek: gettyimages