Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lányi Péter nevét a legtöbb szekszárdi ismeri. A legendás zongoraművész 2017-ben távozott közülünk. Lányi Péter azon túl, hogy mágikusan játszott, kiválóan tanított is. Művészbarátai most egy emlékkoncerttel tisztelegnek a művész előtt.

Az est házigazdája Orbán György lesz

A hangversenyt a Művészetek Házában rendezik meg 2022. január 16-ám 18:00 órakor. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A Babits Mihály Kulturális Központ oldalán ezt írták Lányi Péterről: Lányi Péter a zenész, akinek kezei alatt arannyá változott egy-egy hang a zongorán. Lányi Péter a kolléga, akivel öröm volt együtt dolgozni. Lányi Péter a barát, akinek mindenkihez volt egy kedves szava, egy humoros megjegyzése.

Kisebb kitérései ellenére mindig szekszárdi maradt

Lányi Péter 1946-ban született Szekszárdon. A Garay János Gimnáziumban tett érettségi után a Zeneművészeti Főiskola Pécsi Tanárképző Tagozatán szerzett zongora-szolfézs szakos tanári diplomát 1969-ben. A dombóvári zeneiskolában helyezkedett el, majd egy pécsi „kitérőt” követően 1977-ben tért haza. A tanítóképző főiskolán adjunktus, docens, majd tanszékvezető, később főigazgató-helyettes lett. Államvizsgát 1995 tavaszán, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zeneelmélet tagozatán tett. Munkásságát Liszt-emlékéremmel, Pro Urbe Szekszárd, Babits- és Prima-díjjal is elismerték.

 

Kép: tolnaart.hu