Sötétben való olvasás volt először a célja

A módszer alapját Charles Barbier fejlesztette ki Napóleon katonái számára azért, hogy éjszaka is kommunikálhassanak egymással, ezért hívták éjszakai írásnak. Ezt alakította át Louis Braille 1821-ben.

Minden egyes Braille-karakter 6 pontból áll

A Braille-írás segítségével vált lehetővé a látássérültek számára az írás és az olvasás elsajátítása. Louis Braille-ről kapta a nevét, aki a rendszert 1825-ben pontosította és kidolgozta a Párizsi Vakok Intézetében. Minden karakter 6 pontból áll, melyek kidomborodnak a papírból, így a látássérültek ujjbegyük érintésével le tudják tapogatni és összeolvasni. Minden nyelv saját írással rendelkezik, tehát külön Braille-írás van a magyar nyelvhez is.

Ellenállás fogadta eleinte az új írásmódot

Louis Braille mindössze tizenhat éves volt, amikor a Párizsi Vakok Intézete növendékeként kidolgozta a később róla elnevezett pontírást. Eleinte hatalmas ellenállás fogadta, ezért csak nagyon lassan terjedhetett el, bár a latin betűk domború változata, melyet addig használtak elég nehézkessé tette az olvasást.

Ma már sok helyen használják

A Braille-írás napjainkban nagyon elterjedt, ezzel is segítve a látássérültek tájékozódását. Készülnek vele szöveges tartalmak, pl. irodalmi művek, tananyagok, újságok, kották, valamint matematikai és kémiai képletek rögzítésére és értelmezésére is alkalmas, de használják gyógyszerek csomagolásán is és egyéb információs platformokon, pl. kiállítások, múzeumok tábláin is.

Képek: rehabportal.hu