Mutatjuk a legegyszerűbbet!  A hangyákat nem sorolhatjuk a kártevők közé, hiszen a kertben több hasznuk van, mint amennyi kárt okoznak. Mégis vannak olyan példák, amik bosszantóak és kárt tesznek a termésben.

Füge kontra hangya

A hangyák imádják a cukrot és az édes dolgokat. Ha csak egyetlen csepp cukros valamit is találnak, perceken belül több százával lepik a zsákmányt. A füge pedig érés közeli és érett állapotában is rengeteg cukrot tartalmaz, hiszen édes, mint a méz.

"A hangyák a füge érése idején, szinte pillanatok alatt ellepik a fát – 

mondja egy szekszárdi kiskert tulajdonos. Az sem lehet megoldás, hogy idő előtt leszedjük a fügét, hogy majd az ablakpárkányon beérik, mert a füge nem utóérő. Amint leszakítjuk a fáról, az érési folyamata leáll.

„Olyan is előfordul, hogy a fügefán többféle hagngya is megjelenik egyszerre. Így nehéz a védekezés. „

Praktikák online tárháza

Az interneten több teória is terjeng. Kávézacc, krétapor, kovaföld, sütőpor szétszórása a fa körül – éppen ki miben hisz. 

A fügefa körül ültess  rovarriasztó növényeket egy körbe. Az illatos növények, mint például a muskátli, a krizantém és a fokhagyma, ismert, hogy taszítják a hangyákat. Készíts védő kordont a fa körül ezekkel a növényekkel.

A szakemberek szerint a kereskedelmi forgalomban kaphatóak különböző hangya csapdák, vagy kiszórható hangya porok jelenthetik a megoldást hosszabb távon.