Durva vihar csaphat le több megyére

Vasárnap kora délután több megye járásaira már legmagasabb, harmadfokú riasztást adta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Somogy és Tolna megye több járásában van érvényben a legmagasabb fokú vészjelzés.

Mit jelent a harmadfokú riasztás?

Veszélyes, komoly károkat okozó, sok esetben emberi életet is fenyegető időjárási jelenségek előfordulásának esélye, amelyek rendszerint kiterjedt területeket érintenek. A veszélyjelzés e legmagasabb (piros) szintjére már csak a meglehetősen ritkán előforduló események kerülnek.

Mire figyelj!

Érvényben lévő veszélyjelzés esetén legyél különös figyelemmel értékeidre és saját biztonságodra. Folyamatosan kísérd figyelemmel a legfrissebb hivatalos meteorológiai információkat. Minden körülmények között kövesd a hatóságok utasításait. Tartózkodj biztonságos helyen.

Javasolt intézkedések:

– Áramtalanítsd a pincét, továbbá minden olyan tárgyat, amelyben a víz kárt tehet, vidd fel a pincéből

– Ne állj kocsiddal fa alá

– A kerti bútorokat, a cserepes virágokat, a szerszámokat minél előbb vidd fedett helyre, nehogy a viharos erejű szél kárt tegyen bennük

A katasztrófavédelem azt kéri, mindenki figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait, a nagyobb tavaknál lévők a viharjelzéseket is.

Ha leszakadt vezetéket vagy bajba jutott embert látsz, jelezd azt a 112-es segélyhívón!