Sokan azért használnak öblítőt, mert kellemes illatúak lesznek tőle a ruhák, és mellette finom puhák is maradnak. Sokan viszont ellene vannak, eláruljuk miért és mellette mutatunk pár alternatívát is.

Az öblítő hátrányai

  • Károsítják a környezetet. Sajnos az illatanyagok és színezékek nagy részét nem lehet kiszűrni a szennyvízből.
  • Az illatanyagok allergiás reakciókat okozhatnak.
  • Gyakori használatának következtében csökken a konyharuhák és törölközők nedvszívó képessége. A sportruházatra szintén negatív hatással van, nehezebben szárad, és az izzadságot sem tudja majd felszívni. Ezeket a textileket épp emiatt nem ajánlott öblítővel mosni.
  • Lerakódik a mosógépben. Az öblítő egyik nagyon rossz tulajdonsága, hogy csúnyán lerakódik a mosógép alkatrészeiben, legyen az fém, vagy műanyag, így idővel ha nem végzünk tisztító öblítést a gépben, bizony tönkre fog menni.

Ajánlott alternatívák:

Ecet                     

Ha hiszed, ha nem az ecettől kellemesen puhák lesznek a ruhák, és emellett még a vízkő kialakulását is megelőzzük vele, tehát védjük mosógépünket a tönkremeneteltől. A szaga miatt ne aggódj, hiszen az a mosás során elillan. Ha illatot is szeretnél, adj pár csepp 100%-os illóolajat az ecethez. Mosásonként kb. 30 ml ecetet kell önteni az öblítő rekeszbe.

Szódabikarbóna és mosószóda

Szintén tökéletes alternatívái a hagyományos öblítőnek. Teljesen feloldódnak, védik a mosógépet és szagtalanítanak. Szintén adhatsz a mosáshoz illóolajat, ha a tisztaság mellett az illat is fontos számodra. Oldj fel 1 teáskanál szódabikarbónát vagy mosószódát 100 ml vízben, majd a keveréket töltsd az öblítő rekeszbe minden mosásnál.

Képek: pexels