Mutatjuk a legegyszerűbb trükköket. Magyarországon átlagosan 65 kg élelmiszerhulladékot termelünk egy évben fejenként, amelynek a fele elkerülhető lenne, vagyis pazarlás. Az ünnepekkel járó vendégvárás, lakomák után természetesnek tűnik, hogy még több maradék keletkezik.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal élelmiszerpazarlás-megelőzési programja, a Maradék nélkül egyszerű, gyakorlatias tanácsokat ad, amelyek segíthetnek csökkenteni a karácsonyi élelmiszerpazarlást számodra is.

Ne vásároljunk több élelmiszert, ne főzzünk többet és ne szedjünk ki többet a tányérunkra, mint amennyit biztosan meg tudunk enni maradék nélkül – akár nagymamáinkat is megidézhetjük e gondolatokkal!

A hatóság az alábbiakat tanácsolja: 

  • Az év végi összejöveteleknél számoljunk, kik jönnek és hányan. Nem mindegy, hogy a társaság fele kisgyerkőc, akik alig fogyasztanak. Ha a korábbi években sok volt a maradék, akkor idén inkább kevesebb, de különlegesebb fogással készülj. Érdemes olyan ételeket is készíteni,  jól fagyaszthatók.
  • Ha sok a felesleg, nem fogyott annyi, mint hitted, legyél extra kedves. Csomagolj!
  • Nem ciki kérni a barátaidat, rokonaidat, hogy hozzanak tároló dobozt. Ha előre tudjuk, hogy a vendégeink is készülnek valamilyen étellel, süteménnyel, építsük be azt a menübe, ők is örülni fognak, ha értékeljük a munkájuk gyümölcsét.

  • A karácsonyi menü már elfogyott, de sokan hasonló elánnal készülnek a szilveszterre. Érdemes kiürítened a hűtőt és a fagyasztórekeszt is, gondolva arra, hogy a fogásoknak legyen elég hely.  A Maradék nélkül útmutatói segítséget nyújtanak abban, melyeket érdemes lefagyasztani. A lefagyasztandó ételeket adagonként, felcímkézve csomagold el. 
  • A téli szünet több alkalmat kínál arra, hogy a gyerekeket is bevonjuk az ételkészítésbe, amely igazi hosszútávú befektetés. A kutatások szerint azok a gyerekek, akik közvetlen tapasztalatokkal rendelkeznek az ételkészítésről, és látják, hogy mennyi munkával, odafigyeléssel jár egy tál étel előállítása, sokkal kevésbé pazarolnak. 
  • A maradékokból egy kis kreativitással akár új fogásokat készíthetünk. 
     

fotó: pixabay