A másfél hónapja kirobbant orosz-ukrán háború a II. világháború óta nem látott mértékű menekülthullámot indított el Európában, a legtöbben az Ukrajnával szomszédos országokba – így többek között hazánkba – érkeznek. Az idő előrehaladtával egyre inkább felértékelődnek a hosszabb távú itt-tartózkodáshoz, a letelepedéshez és a magyarországi élet elindításához szükséges lehetőségek is. Ezek könnyebb megtalálásában nyújt segítséget a HelpHUB gyűjtőoldal.

Az ingyenes HelpHUB platform rendszerezett, áttekinthető és kereshető módon gyűjti össze a Magyarországon hosszabb távra tervező ukrajnai menekültek számára a különböző felajánlásokat és támogatásokat.
A HelpHUB-on már több mint ötven támogatást, segítséget vagy hasznos információt nyújtó oldal, szervezet, cég, vállalkozás és magánszemély adatlapja érhető el. A felajánlások között például az önéletrajz-készítésben és állásinterjú-felkészítésben támogatást biztosító magánszemélytől kezdve az egyik legnagyobb szálláskereső oldalon és az IT-munkaköröket kínáló szoftverfejlesztő ügynökségen át, egészen a pro bono módon segítséget nyújtó, önkéntes ügyvédekig, rendkívül változatos lehetőségek találhatók meg.
A HelpHUB-ot magyar fejlesztők, marketingesek, grafikusok, közösségimédia-szakértők, tartalommenedzserek és önkéntesek független közössége hozta létre és működteti, a RisingStack szoftverfejlesztéssel és tanácsadással foglalkozó webfejlesztő ügynökség jelentős közreműködésével. „A csapat tagjai a jelenlegi helyzetben mindannyian szerettek volna aktívan részt venni a rászorulók támogatásában, azonban a rövidtávú segítségnyújtási lehetőségeket több szervezet és civil biztosította már a menekültek érkezését követő hetekben. Ezzel szemben az idő elteltével szükségesnek láttuk, hogy a fokozatosan egyre több, hosszú távon rendelkezésre álló megoldás és alternatíva is könnyedén elérhető és megtalálható legyen a hazánkba érkező menekültek számára. Ezért hoztuk létre a HelpHUB-ot, hogy segítséget nyújtsunk számukra a hosszabb távú letelepedésben, illetve a magyarországi élet elindításában” – részletezi a platform indulásának körülményeit és céljait Nagy Gábor, a HelpHUB alapítója.
Küldetésünk összefogni minden segítségnyújtási lehetőséget, amelyet a 2022 februárjában kitört háborús helyzet idézett elő. Ez egy olyan információs platform, ami összeköti a felajánlást a szervezetek igényeivel. A portál a feltüntetett szervezetekkel szoros együttműködésben jött létre, organikusan fejlődő és önkéntes alapon működik.
A fenti kezdeményezés nem az egyetlen, hiszen 2022 márciusában indult el civil összefogás eredményeként a hogysegits.hu információs online platform is, amely ugyancsak segít koordinálni és még hatékonyabbá tenni a menekültválság körüli segítségnyújtást, összekötve a tenni vágyó civileket a professzionális segítő szervezetekkel.