Béri Balogh Ádám előtt tisztelegnek és rá emlékeznek szeptember 2-án városunkban a Csatári városrészen, illetve a Művészetek Házában. Idén van a szabadságharc győztes kölesdi csatájának 312. évfordulója.

Tulajdonképpen ki is volt Béri Balogh Ádám?

Béri Balogh Ádám 1665 körül született Hegyhátkisbéren. A katona az oszmánok ellen, a Szent Liga 1684-ben kezdődő felszabadító háborújában kezdte meg pályafutását. Élete kalandos volt és nehéz döntésekkel teli, de 1705-ben végleg határozott jövője felől: Rákóczi egyik legkitartóbb és leghűségesebb katonája lett. Bátorságáról híven tanúskodik az 1706 novemberében, Győrvár és Egervár között vívott ütközet, ahol a győztes lovasroham élén három fejsérülést szenvedett. A férfi 1707-ben Rabutin felvonuló csapatai felett is diadalmaskodott, sikerei és parancsnoka, Esterházy Antal kérése ellenére azonban a kuruc hadvezetés nem járult hozzá brigadérosi előléptetéséhez, ám 1708 szeptemberében a férfi már brigadérosként aratott győzelmet Kölesdnél az északra törő rácok ellen. 1710-ben esett labanc fogságba, majd 1711 februárjában kivégezték.

Hívogató tárogatószóra!

A megemlékezés 15:00 órakor kezdődik, elsőként megkoszorúzzák az emléktáblát a Csatári városrésznél. 18:00-kor egy hangversennyel zárul az esemény, „Hív a tárogatószó” címmel a Művészetek Házában. Közreműködnek az ország minden tájáról érkezett művészek. Jönnek Esztergomból, Kecskemétről, ám egy szekszárdi is akad majd közöttük; Bognár Ceci, tárogatós.

Az eseményre a belépés díjtalan. Mindenkit szeretettel várnak.

 

Kép: afolk.hu