Becsengetnek, mindenki figyel mindenre. Is. Az iskolakezdés valóban nagyon összetett dolog. Megfelelő tanszerek, kiegészítők, tisztasági, tornazsák. Na és ott van még a közlekedés is…

Fokozott lesz a rendőri jelenlét

Az iskolakezdésre nemcsak a gyerekek, hanem a szülők, a tanárok és a rendőrség is készül. Szeptemberben a rendőrség és a polgárőrség fokozott jelenlétet biztosít az iskolák és óvodák környékén. Ilyenkor a megnövekvő forgalom nagyobb odafigyelést igényel minden közlekedőtől, gyerektől és felnőttől egyaránt. A tanítás kezdetén és végén hosszabb menetidővel kell számolni, mint a nyári hónapokban.

Megyénkben is figyelnek a zebrák környékére

A rendőrség legfőbb célja ilyenkor is az, hogy egyetlen gyermekbaleset se történjen. Ennek érdekében Tolna megyében is a rendőrök elsősorban a gépjárművezetők szabálykövető magatartását ellenőrzik a zebrák megközelítésénél, de odafigyelnek a biztonsági öv és a gyermekülés szabályos használatára is.

Fogadják meg a rendőrség közlekedésbiztonsági tanácsait a tanévkezdés időszakában is!

  • Ha autóval viszed gyermeked iskolába, mindig a kijelölt parkolóhelyeken állj meg, hiszen akár balesethez is vezethet, ha vészvillogót kitéve az iskola bejáratánál parkolsz, hogy a kicsiknek minél rövidebb utat kelljen megtennie az iskoláig!
  • Ha a kisebb gyerek közösségi közlekedéssel vagy gyalog megy iskolába, eleinte kísérd el, gyakoroljátok be az útvonalat, és ismételjétek át az alapvető közlekedési szabályokat!
  • A mobiltelefonálás járművezetés közben tilos, de a gyalogosok számára is veszélyes lehet, ha valaki az úttestre lépéskor belefeledkezik a készülékbe, vagy a zenétől nem hallja a közeledő autókat.
  • Ha autóval viszed gyermeked iskolába, mutass példát azzal, hogy bekötöd a biztonsági övet, és gyermekedtől is kérd ugyanezt!

Amennyiben az iskolák környékén van gyalogos-átkelőhely, ott menjetek át, még akkor is, ha sétálni kell kicsit a biztonságos átkeléshez, mert a zebra megvéd!