Október 6. az Aradi Vértanúk emlékének napja. Nem meglepő tehát, hogy mint minden évben, idén is megemlékezést tartanak városunkban a meggyilkolt vértanúk tiszteletére.

Az idei megemlékezés

Az ünnepség október 6-án, 10:30-kor kezdődik és a Béla király téren kerül megrendezésre a Magyar Nemzetőrség Tolna Megyei Szervezetének közreműködésével. Irodalmi megemlékezésnek lehetnek tanúi a látogatók a Szent József Katolikus Általános Iskola diákjainak előadásában.

Egy kis történelem

Az aradi vértanúkat a szabadságharc bukása után, 1849. október 6-án végezték ki, a bécsi forradalom és Theodor Baillet von Latour császári hadügyminiszter meggyilkolásának első évfordulóján.

Bár az Aradon kivégzett honvédtisztek száma tizenhat, a nemzeti emlékezet mégis elsősorban az ezen a napon kivégzett tizenhárom tisztet tartja számon:

Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Schweidel József, Pöltenberg Ernő, Török Ignác, Láhner György, Knézićh Károly, Nagysándor József, Leiningen-Westerburg Károly, Aulich Lajos, Damjanich János, Vécsey Károly tábornokok és Lázár Vilmos ezredes, valamint Batthyány Lajos miniszterelnök halálának napja a forradalom és szabadságharc leverésének szimbóluma lett.

2001-től nemzeti gyásznap

Az aradi vértanúkra való emlékezés 1867-ig csak titokban történhetett, a kiegyezés után azonban október 6-a országos gyásznappá lett. A rendszerváltozás után a kormány 2001 novemberében nyilvánította nemzeti gyásznappá.

 

Kép: wikipedia